Kočky nevrní jen blahem a mňoukáním můžou pořádně vynadat

28. září 2019

Co nám kočky říkají mňoukáním, vrněním, pohybem ocásku a uší? Odpovídá veterinářka Lenka Adlerová z Vetcentra v pražských Stodůlkách. Paní doktorka má mnoho zkušeností s kočičími pacienty, a doma má 2 vlastní kočky.

Reportérka Jolana Nováková dodává: „Otázky vyplynuly ze soužití našich přátel s 3 roky starým kocourkem, vykastrovaným, který žije v bytě a většinou nechodí ven.“

Proč je náš kocour rád v krabici?

Kočka je lovec a na svou kořist musí někde číhat. V domácnosti má jen málo míst, kde by se číhat dalo, tak ráda využije krabice od bot nebo papírové tašky od nákupu, do kterých se schová; tam se číhá dobře.

Proč hrabe u misky, když nedojí jídlo?

Zahrabává. Myslím, že je to instinkt, který znamená - schovám si to na později. A protože na kuchyňské dlažbě se zahrabávat nedá, tak to dělá jen jako.

Má v hlavě hodiny, že ví, kdy má dostat najíst?

Kočka to ví naprosto přesně! Ona dobře ví nejen, kolik je hodin, ale kde kdo má v tom čase přesně být, kde má ona být, a co má majitel tou dobou splnit.

Proč kocoura tolik lákají olivy? Nikdy jindy se nezajímá o naše jídlo, ale když máme olivy, je schopný nám ukousnout ruku, strká čumák do misky…

Píše se o tom v různých článcích podrobněji. Ve stručnosti, oliva je pro kočku zajímavá jednak tím, že má kyselo-slanou chuť. A kočky milují slanou. Druhá věc je, že olivy obsahují esenciální mastné kyseliny a kdesi jsem četla, že oliva může na kočku působit jako droga, vyvolávat v ní libé pocity. Olivy tedy raději kočkám nedávat.

Kočka, žijící v bytě, by měla mít dostatek možností, jak se zabavit

Když vrní, je to vždycky proto, že se mu něco líbí, nebo to může být i projev strachu nebo nespokojenosti?

Naši pacienti by mohli vyprávět, protože málokterý tady vrní blahem. Většinou vrní ze strachu a vrněním projevují nesouhlas. Takže ne každé vrnění je spokojené, ale dá se to poznat, spokojené vrnění zní trochu jinak.

Lze poznat, co znamenají různé druhy mňoukání? (někdy máme pocit, že náš kocour mluví)

Z vlastní zkušenosti, od svých dvou koček vím, že mňoukáním se dá páníčkovi pořádně vynadat. Také naši pacienti v ordinaci mnohdy mňoukáním vyjadřují své názory. A je jim velmi dobře rozumět, co mají na mysli!

Proč kocoura baví cokoliv nové, ale jen chvíli?

To je, myslím, nejen problém koček, ale jakéhokoliv zvířete. Nebo dítěte. Prostě, nové věci jsou zajímavé, je potřeba si s nimi pohrát. A když jsou prozkoumané, už nás nezajímají a těšíme se na další nové.

Proč „mazlí“ různé věci? Otírá se o notebook, když na něm pracujeme, o mobil, když ho máme v ruce…

Značkuje tak své teritorium. V obličeji mají žlázky s feromony a těmi si kočky značí, co je jejich.

Proč shazuje drobnosti ze stolu?

No, na to se zeptejte přímo vašeho kocoura! Ale já myslím, že je to z nudy a potřeby si hrát. Protože když kočka chytí myš, taky si s ní také chvíli pohraje. V bytě myši nemá, tak si prostě hraje jinak.

Proč občas běhá po bytě „jako blázen“ a strašně nahlas mňouká? Hlavně večer nebo brzy ráno.

V kočičím světě se tomu říká „mešuge štunde“, neboli bláznivá hodinka. Což naprosto vystihuje to, co se děje. V domácnosti má kocour málo pohybu, tak si nahromaděnou aktivitu musí nějak vybít.

Když přijdeme domů z práce, mňouká a mazlí se s námi. Má radost nebo nadává?

To může znamenat oboje. Záleží na tom, v kolik hodin jste přišli, jestli je čistá toaleta, plná miska a spokojená kočka. Pak vás vítá a mile mňouká. Pokud něco z toho splněno není, tak jste právě dostali pořádně vyhubováno.

Proč nám někdy začne z ničeho nic útočit na nohy, kousat a škrábat? Hlavně, když máme holé nohy…

Kočka je lovec, velká legrace je chytit si myšičku – tedy v tomto případě páníčka.

Jaká je typická řeč kočičího ocásku?

Nejtypičtější je, když se naježí, naježí ocas, celá se jakoby zvětší. Znamená to, že je naštvaná nebo se něčeho bojí. Nekastrovaní samci zase často dělají to, že si stoupnou ke zdi, zachřestí ocáskem, a už je tam značka.

Když se kocour schová celý pod deku a vidět je jenom ocásek, kterým rychle pohybuje ze strany na stranu, chce si hrát a chce, abychom ho „hledali“?

To určitě ne, pohyb kočičího ocásku v těchto situacích znamená, že kočka začíná být nervózní. Často to pozorujeme u koček v ordinaci. Jsou-li v pohodě, jemně mrskají jen špičičkou ocásku. Takové jemné pokyvování. Když jim začneme trochu lézt na nervy, začnou hýbat celým ocáskem. A když jsou naštvané, začnou jím pořádně mrskat. Říkají tím, dejte ruce pryč, nebo bude zle.

A co kočičí uši?

Na uších poznáte, jestli je kočka naštvaná nebo v pohodě. Kočka mluví ušima. Když sklopí uši k hlavě, tak dejte ruce pryč, protože bude útočit. Je to typický projev agrese, a v tu chvíli není dobré ji štvát.

Spustit audio