Koblihy neumí smažit každý, ale od Josefa Maršálka víme jak na dokonale usmažené koblihy

Neznáme jediného člověka na planetě, který by pohrdl správně a dobře usmaženou koblihou. Aby se nám povedly, potřebujeme dobře zpracované řidší těsto a správně zakoulené a nakynuté koblihy.

Jak smažit

Nakynuté koblihy vkládáme vždy vrchní stranou dolů do horkého oleje, který musí mít teplotu 170 až 175 °C. Smažíme asi dvě minuty, poté koblihy obrátíme a dosmažíme další dvě až tři minuty.

Teplota oleje je velmi důležitá. Pakliže je olej ohřátý na menší teplotu, budou koblihy nasávat tuk. Pakliže olej rozpálíme více, koblihy se smaží příliš dotmava a uvnitř zůstanou syrové. Proto doporučujeme pořídit si kuchyňský teploměr. Dnes ho mají v každé druhé prodejně.

Jak koblihy nesmažit

A teď pozor, nikdy koblihy nesmažíme pod poklicí. Proč? Protože na její vnitřní straně kondenzuje voda. Ta potom kape do oleje a hrozí nám popálení, stejně jako znečištění celé kuchyně.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.