Koalice na hradecké radnici v současné podobě končí. Čtyři subjekty ale chtějí pokračovat i nadále

5. květen 2023 08:14

Vedení radnice v Hradci Králové v současném formátu skončí. Čtyři z pěti uskupení chtějí ukončit spolupráci se senátorem a radním Janem Holáskem z uskupení Rozvíjíme Hradec a vypověděly proto vzájemnou povolební dohodu. Ve vedení města ale chtějí pokračovat i nadále. 

Čtěte také

Všechno odstartoval návrh lídra hnutí Rozvíjíme Hradec Jana Holáska na odvolání stranické kolegyně Ilony Dvořákové z pozice náměstkyně primátorky pro kulturu a cestovní ruch. Nahradit ji chtěl právě Jan Holásek, který ovšem po volbách tuto funkci odmítl.

Snahu dostat se na ni teď ale ostatní koaliční partneři odmítli, pokračuje primátorka Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu. „Důvody jsou celkem jednoduché. My jsme zvyklí pracovat týmově a férově. A do tohoto konceptu pan Holásek úplně nezapadal a to úplně od počátku koaličního vyjednávání.“

Čtěte také

Proti tomu se ale vedení Rozvíjíme Hradec ostře ohradilo v oficiálním prohlášení, ze kterého citujeme, protože spojit se s jeho lídrem Janem Holáskem se nám opakovaně nepodařilo. „Rozvíjíme Hradec rozhodně není one man show. Na funkcích nelpí lídr Jan Holásek ani ostatní. A pokud koaliční partneři nechtějí v koalici s Rozvíjíme Hradec pokračovat, v radě města nemusí být hnutí zastoupeno.

Současné vedení města počítá s tím, že Ilona Dvořáková na místě náměstkyně zůstane. Současná koalice tak bude mít i dál v zastupitelstvu většinu - i když už jen těsnou. Dva ze tří zastupitelů z Rozvíjíme Hradec totiž nejspíš zamíří do opozice.

„Rozvíjíme Hradec je hnutí mladé s ambicí budovat město a jeho kulturu, i tu politickou, ku prospěchu všech občanů. O to budeme i nadále usilovat, i z řad opozičních. Stojí v prohlášení uskupení Rozvíjíme Hradec, pod kterým je podepsaný jak lídr hnutí Jan Holásek, tak i další zastupitel Petr Nebeský.

Čtěte také

Jestli v hnutí zůstane i samotná Ilona Dvořáková není zatím jasné.

„Je samozřejmě několik možností. Jedna z nich je, že odejdu z hnutí Rozvíjíme Hradec, přestože by to pro mne bylo velmi bolestivé, protože jsem jedna z jeho spoluzakladatelek. Ale pokud to bude nezbytné, tak to budu muset udělat, vysvětluje Ilona Dvořáková.

Odvolání Jana Holáska z rady města budou zastupitelé řešit na červnové schůzi. Zbytek současné koalice by pak měl podepsat novou dohodu a ve vedení města pokračovat.

autoři: Josef Ženatý , baj
Spustit audio

Související