Knížky v Liberci pomáhají onkologicky nemocným

9. únor 2018

Krajská vědecká knihovna v Liberci hostí už druhým rokem akci s názvem Vzkaz knihou centra Amelie při liberecké nemocnici. To se zaměřuje na bezplatnou pomoc onkologicky nemocným a jejich rodinám.

Návštěvníci knihovny můžou přinést své už přečtené knihy a věnovat je Amelii k dalšímu prodeji. Zisk poputuje právě onkologickým pacientům a jejich blízkým. Celý nápad vznikl v hlavě koordinátorky Amelie Petry Kuntošové. „Tím prvním impulsem bylo asi množství přebytečných knih v naší vlastní knihovně a zároveň jsem přemýšlela, jak to propojit s podporou onkologicky nemocných,“ říká Petra Kuntošová, koordinátorka centra Amelie.

Vzkaz knihou v liberecké knihovně

„Peníze půjdou na bezplatné služby pro onkologicky nemocné a jejich blízké. Těmi službami jsou třeba sociální a psychologické poradenství,“ komentuje Kuntošová. Liberecká knihovna s centrem Amelie na projektu spolupracovala i minulý rok. Na prvním ročníku Vzkazu knihou se podařilo získat 4,5 tisíce korun.

Do každé knihy, kterou čtenáři Amelii věnují k prodeji, můžou napsat vzkaz pro budoucí čtenáře. Jakékoliv malé poselství – třeba o tom, jak se jim kniha líbila.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související