Knížky rozvíjející řeč, paměť i logické myšlení dětí píše s velkou láskou Šárka Jechová z Josefova

16. únor 2023

Šárka Jechová, vedoucí učitelka v mateřské škole v Rasoškách, žije v Jaroměři - Josefově, kde také píše a ilustruje knihy pro děti. V rozhlasové Návštěvě se dozvíte,  jak se díky doplnění  pedagogického vzdělání dostala absolventka Střední průmyslové školy v Turnově (obor broušení a rytí drahých kamenů) k vytvoření své první knížky s vlastními ilustracemi. 

Šárka také připomene své regionální kořeny: do domku prarodičů Kolářových v Prostřední Nové Vsi u Lázní Bělohradu jezdila s bratrem a sestřenicemi hlavně na prázdniny.

Tyto pobyty ji nesporně ovlivnily v dalším životě. Poznávala tajemství Byšiček s otisky kolen sv. Petra v kameni, při vycházkách do Bažantnice vnoučata na dřevěném pódiu pořádala vystoupení pro babičku, s dědou včelařem chodili „ke včelám“, žvýkali medové žvýkačky. Prostě prožívali všelijaká dobrodružství, která se nezapomínají.

Knihy rozvíjející řeč, paměť i logické myšlení

Osmačtyřicetiletá Šárka bydlí v Josefově, který jí i jejímu muži Vráťovi, přirostl k srdci. Právě tam, u okna v křesle pod lampou Šárka nejčastěji tvoří.

Čtěte také

Ale pastelky a papír s sebou bere všude, i na dovolenou. „Nejtěžší je najít si čas. Pracuji ve školce, mám rodinu, samozřejmě domácnost, kamarády, a nic z toho nechci zanedbávat.“

Vedoucí učitelku z venkovské mateřské školy v Rasoškách samozřejmě inspirují děti, ale také pohádky a příroda. I proto se jí daří psát knížky, které jsou neobvyklé svým zaměřením. Kromě čtení a poznání nového příběhu je autorka tvoří tak, aby pomohly dětem nejen k rozvoji řeči, ale i paměti a logického myšlení.

První knížka vyšla v roce 2014 a jmenuje se Pohádky k povídání. Šárka si dodnes pamatuje na ten úžasný pocit, kdy svou knihu poprvé držela v ruce. Od té doby se její tvůrčí knihovnička rozrostla.

Od začátku spolupracuje s nakladatelstvím Rubico, které původně oslovila sama: „Měla jsem štěstí, že se tehdy rozhodli mou knihu vydat. Naše spolupráce totiž neustále pokračuje. A o tom, že jsou snad spokojeni i oni se mnou, svědčí i to, že mě po vydání sami kontaktují s nabídkou, abych začala pracovat na další,“ usmívá se maminka dvou dospělých dětí - Martina a Lenky.

Psí hrdina Copyright, miláček rodiny

Při natáčení rozhlasové Návštěvy se borderkolie Copyright nedal přehlédnout. Čiperný i s obvázanou tlapkou, komunikativní a hravý, přinesl nám ke stolu bačkoru, ale i oblíbené hračky, abychom nezapomněli, že on je také domácí pán, že sem patří.

Čtěte také

A na Šárce i Vratislavovi je zase poznat, jak moc jsou rádi, že se s Kopíkem, jak mu říkají, našli.

„I on je mou inspirací, koupili jsme si ho za část honoráře z knížek a už se bez sebe neobejdeme. A neobešla se bez něj ani zatím poslední z mých knížek, která je i mou „srdcovkou.“

A o čem tahle nejvymazlenější Šárčina knížka je, to se dozvíte v rozhlasové Návštěvě, kdy se zastavíme u mateřské školy v Rasoškách, v Josefově na náměstí s pevnostním kostelem, v jehož blízkosti, v bývalém pevnostním velitelství, Jechovi s Copyrightem žijí, ale i přímo v bytě, kde mají knihy své narozeniny.

Spustit audio

Související