KNIHOVNA Venduly Chalánkové „vyrostla“ v Broumově. Můžete si tam zazpívat i najít zapomenuté kafe

10. květen 2020 11:03

Originální výtvarnice, umělkyně a kreslířka komiksů Vendula Chalánková vystavuje své práce v Dětské galerii Lapidárium Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. Výstava s názvem KNIHOVNA bude pro veřejnost přístupná od pondělí 11. května, kdy se zároveň po nucené pauze znovu otevírá dětská galerie.  

V prostorách klášterního Lapidária jsou vystavené originály ilustrací k dětským knihám, k pořadu České televize Zpívejte s námi i velkoformátové obrazy hřbetů knih. Výstava v galerii vytváří otevřený prostor plný sladkokyselých překvapení.

Čtěte také

„V prolínavé instalaci z ilustrací, koláží i malovaných obrazů se mísí několik vrstev - návštěvník se může stát postavou, která vystoupila z románu, ale stejně tak si třeba zazpívat podle animované písničky. Objevuje při tom nenápadně svět lidové slovesnosti, knih a knihoven. Výstava zároveň upozorňuje na fakt, že v současné technologiemi přesycené době zažívá kniha jako klasické médium nezasloužený odliv pozornosti,“ říká k výstavě její kurátor Radek Wohlmuth.

Výstava bude otevřena do 30. srpna. Autorský workshop se uskuteční v sobotu 20. června od 14 hodin a v ten samý den proběhne i setkání s autorkou a kurátorem, a to od 17 hodin.

Výstava Venduly Chalánkové s názvem KNIHOVNA je k vidění v Broumově

Zájemci z řad veřejnosti i zástupci školních kolektivů si mohou na emailu ma@klasterbroumov.cz objednat doprovodný program.

Vendula Chalánková (*1981) je česká výtvarnice, konceptuální umělkyně a kreslířka komiksových stripů. Vystudovala střední pedagogickou školu v Přerově, v letech 1999 -2006 pak Fakultu výtvarných umění v ateliéru environmentu u Vladimíra Merty a Mariana Pally. Vyrábí brože, výšivky a hračky pod značkou Zvrhlý vkus. V roce 2006 získala cenu Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Je zastoupena ve sbírkách Národní galerie v Praze či vídeňského Museum für Angewandte Kunst.

„Knihovny mám ráda, cítím se v nich moc dobře. Knihoven jsem navštěvovala hodně - od malé troubecké, přes přerovskou, kde už mi byli schopní objednat jakoukoli knihu až po Moravskou zemskou, kterou jsem hojně navštěvovala po dobu studií. Tedy až do požáru bytu, kde mi shořely i zapůjčené knihy. Musela jsem tehdy obstarat potvrzení od hasičů a návštěvy knihovny tím skončily. Ovšem jednu ohořelou bez obálky ještě schovávám. Je to Ruská krasavice Viktora Jerofejeva, kterou jsem si stejně chtěla nechat," říká Vendula Chalánková.

Vendula Chalánková a Radek Wohlmuth

Výstava KNIHOVNA vznikla za podpory Ministerstva kultury a Královéhradeckého kraje. Poděkování za zapůjčení vystřihovánek míří do České televize a také do nakladatelství Novela bohemika, které zapůjčilo ilustrace ke knize Střední Evropa je jako pták s očima vzadu.

autor: baj | zdroj: Klášter Broumov - Vzdělávací a kulturní centrum
Spustit audio

Související