Klíště se nevytáčí, ale vyviklává, vyvrací zakořeněný mýtus infektoložka Hana Roháčová

25. květen 2018

Víte, jaké nejnebezpečnější zvíře žije v českých lesích? Není to vlk ani divoké prase, ale obyčejné klíště. Hodně lidí proto, když najde přisáté klíče, začne panikařit. Primářka Hana Roháčová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce v Praze ale uklidňuje – ne každé infikované klíště znamená automaticky přenos onemocnění na člověka.

„Klíště se nevytáčí, ale vyviklává,“ zdůrazňuje Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce.

„Klíště je tam přisáté, ne zavrtané jako šroubek. Nejlepší je ho přes igelitový sáček viklavým pohybem uvolnit, postižené místo vydezinfikovat a klíště vyhodit do odpadu nebo spálit.“

Infikované klíště nemusí znamenat nákazu

Podle primářky je naprosto zbytečné klíště posílat odborníkům, aby vyšetřili, zda je infikované. Pozitivní nález u klíštěte totiž ještě neznamená, že došlo k přenosu infekce na člověka.

Podle domácího testu klíštěte nikdo léčit nebude, říká lékařka Vilma Marešová

Klíště

Pozor na klíštata. Právě v tomto období jich je v přírodě hodně a mají zvýšenou aktivitu. Existuje proto vysoké riziko, že napadnou člověka. V současné době je ale možné koupit domácí testy, podle kterých si můžete zjistit, jestli jste se nakazili boreliózou.

A ani v případě, že se pacient potýká s příznaky, které by mohly indikovat nákazu například lymeskou boreliózou, nemusí být tato diagnóza správná. Dokonce i výsledky lékařských protilátkových vyšetření mohou být podle Hany Roháčové v řadě případů zavádějící.

„Protilátky v těle nejsou škodlivé, ale naopak je potřebujeme, jinak nás zkosí úplně všechno. Jejich přítomnost sama o sobě ještě nemusí znamenat akutní onemocnění,“ uklidňuje infektoložka.

Před meningitidou ochrání jedině očkování

Jednou z hrůzu nahánějících chorob současnosti je meningokoková meningitida neboli zánět mozkových obalů. V současné době se objevují desítky onemocnění za rok, ovšem až deset procent pacientů na ně umírá a trvalé následky má až dvacet procent.

Očkování způsobuje autismus? Za rozšířený mýtus může zmanipulovaná studie, říká lékařka

Vilma Marešová

Světová zdravotnická organizace varuje před staronovou hrozbou: do Evropy se vrátily spalničky. „Ochranu před spalničkami představuje populace, která je z devadesáti procent naočkovaná, toto číslo přitom klesá,” říká docentka Vilma Marešová z Infekční kliniky 2. lékařské fakulty a Nemocnice Na Bulovce.

„Zákeřnost onemocnění meningitidou spočívá v rychlosti, s jakou postupuje. To komplikuje i skutečnost, že příznaky prvních několik hodin připomínají běžnou chřipku. „Velmi rychle se ale rozvine do šokového stavu a postižený končí v bezvědomí,“ popisuje infektoložka nástup nemoci.

„Jde o velmi dramatické onemocnění a jedinou prevencí je očkování,“ zdůrazňuje Hana Roháčová. „I když pacient přijde včas a začneme okamžitě s léčbou, řadu pacientů už se nám nepodaří zachránit, protože infekce v těle během několika hodin napáchala nevratné škody.“

autoři: Jan Pokorný , and
Spustit audio