Klientky Domova sociálních služeb ve Skřivanech se stěhují do nového

23. září 2010

Mentálně postiženým ženám z Domova sociálních služeb ve Skřivanech na Královéhradecku začne v polovině prosince sloužit nové bydlení. 36 tamních klientek s mentálním či kombinovaným postižením se během prosince a ledna přestěhuje ze současných nevyhovujících prostor do tří nových rodinných domků. Nové bydlení domova nechal postavit v rámci první etapy rekonstrukce tohoto sociálního zařízení Královéhradecký kraj a 11. prosince jej ve Skřivanech otevře královéhradecký hejtman Pavel Bradík. První klientky skřivanského domova se na novou adresu začnou stěhovat v sobotu 15. prosince.

"Klientky budou díky této rekonstrukci bydlet v jedno či dvoulůžkových pokojích. V každém novém domku bude bydlet 12 žen. Vedle ubytovacích kapacit vznikl také rehabilitační pavilon, keramická a textilní dílna, tělocvična či prádelna," popsal Miloslav Plass, náměstek královéhradeckého hejtmana, který odpovídá za sociální oblast.
Výstavba nového bydlení pro zhruba třetinu klientek, jejichž stěhování bude pokračovat také v příštím roce, vyšla celkem na více než 73 milionů korun. Stát na stavbu přispěl 43 milionů korun, zbytek zaplatil kraj.
Realizace první etapy výstavby Domova sociálních služeb Skřivany začala vloni na podzim a skončila letos v říjnu. V rámci druhé etapy, která se nyní rozbíhá, vznikne nové ubytování pro další tři desítky klientek domova. Ty dnes žijí v prostorách zámku ve Skřivanech.
"V druhé etapě počítáme také s výstavbou ošetřovatelského oddělení, jídelny, kuchyně a prostor pro další technické a administrativní zázemí domova. Celkově se počítá s další investicí ve výši více než 74 milionů korun," uvedl ředitel Domova sociálních služeb Skřivany Slavomil Štefán.

Spustit audio