Klienti Domova pro seniory v Hradci Králové si spolu s pečovatelkami upekli vánoční cukroví

19. prosinec 2016

Chodby a pokoje Domova pro seniory na Novém Hradci provoněla vůně čerstvého cukroví. Senioři z domova důchodců U Biřičky na Novém Hradci Králové společně s pečovatelkami napekli stovky rohlíčků, lineckého a dalších druhů cukroví. Jeho přípravu si připomněli nejen sami ti, kteří vykrajovali, tvarovali a zdobili, ale také celý domov.

Aktivizační pracovnice paní Dobra vyndává plech s dalším cukrovím.

„Tohle jsou pracny, předtím jsme dělali rohlíčky. Děláme to proto, abychom si tady s klienty vytvořili takovou příjemnou vánoční atmosféru," usmívá se paní Dobra.

A dodává: „Už budeme jen obalovat a mazat. Už se to blíží k závěru."

Jsou tady vidět rohlíčky a slepené linecké pečivo
Do čeho se konkrétně pustila paní Marie: „Já do všeho, doma jsem toho napekla hodně. My jsme dělali dvoje takové speciality. Linecká kolečka jsme pomazali kávovým krémem a pak jsme na to dali bílou pusinku. A to vám bylo hrozně dobré."

Čtěte také

Paní Marie se s paní Jitkou zapojily do kolektivního mazání lineckého pěčiva.

„Jde to dobře. Ale je to džem, není to marmeláda a tak v tom jsou kusy ovoce. Tak to jde trošku hůř. Ale my jsme už dělali jiné věci. Maruška vykrajovala linecké, dávala jej na plech. Já jsem zase mačkala pracny. A ty jsou už upečeny. Takže zase jsem je ještě obalovala," říká paní Jitka.

Vanilkové rohlíčky

Paní Jiřina právě obaluje pracny. A má u toho i manžela. Co má rád za cukroví? „Manžel má rád všechno sladké," směje se paní Jiřina.

Paní Iveta, aktivizační pracovnice Domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové, dohlíží na přípravu i na samotné pečení.

Kolik kilogramů cukroví se nakonec napeče?
„Pekli jsme tři druhy. Oříškové těsto, linecké těsto a kakaové těsto. Vždy kilo každého těsta. Větší dávku jsme nedělali, abychom mohli zvládnout celé to pečení," vysvětluje paní Iveta.

V rámci pečení je uspořádána také brigáda, do které se zapojily ve svém volním čase pečovatelky.

autor: Marika Konárková
Spustit audio