Klidně chytejte lelky. Zbavit se jich pak můžete v pasti v Lelekovicích na Brněnsku

16. říjen 2014
Česko – země neznámá

Vycházku na Babí lom, oblíbený skalní kozí hřbet severně od Brna, zpříjemňuje několik unikátních soch, mezi kterými je také takzvaný Lelkovač. Místní tvrdí, že dokáže návštěvníky zbavit nachytaných lelků.

Kdyby si někdo nevěděl rady, najde na místě návod k použití. „Lelkovač je taková velká trojnožka a pokud pod ní procházíte, vidíte nad sebou klec, kde jsou zachyceni lelci. Pak si je můžete přepočítat a zjistit, jestli k nim přibyli i ti vaši,“ vysvětluje starosta Lelekovic Jaroslav Diviš.

Na počátku originálního nápadu s Lelkovačem přitom paradoxně stály plány na budování kanalizace. Tři sousední obce – Lelekovice, Česká a Vranov – kvůli vážným společným záměrům vytvořily Svazek obcí Ponávka. „Nechtěli jsme se ale zabývat jen kanalizací, a tak začaly vznikat sochy, které má na svědomí místní sochař Jan Novák. První byl Lelkovač, pak následovalo například Brejlení anebo Nekonečno,“ dodává starosta Diviš.

Kdo projde lelkovačem, může se zbavit lelků

Babí lom je nejvyšším vrcholem Brněnska a spolu s okolím je mezi turisty velmi oblíbeným cílem výletů. K tomu jistě přispívá také Lelkovač a další umělecká díla. „Já vidím z kanceláře přímo na rozhlednu na Babím lomu a vidím, že i během týdne, v létě v zimě, pořád na té rozhledně někdo je,“ pochvaluje si lelekovický starosta.

„Lelkovač je dostupný ze všech světových stran, ale pouze na kole anebo pěšky. Máme i speciální značení v podobě dvou modrých vlnek anebo vlnek s kolem. To, aby se návštěvníci dobře orientovali, která z cest je vhodnější pro pěší a která pro cyklisty,“ dodává starosta Lelekovic.

Zda se v budoucnu v okolí Lelekovic, České a Vranova objeví ještě další nezvyklé sochy, není jisté. Záleží prý na tom, jestli budou obce dál spolupracovat a také, jestli se najde dostatek financí.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.