Kláštery v Českém Krumlově jsou propojeny se zámkem unikátní nadzemní chodbou z dob středověku

28. listopad 2019

Mužský klášter minoritů, ženský klášter klarisek a do třetice klášter bekyň. Přesně to tvoří unikátní a jednolitý komplex českokrumlovských klášterů. A i když dnes k církevním účelům slouží pouze kostel Božího těla, mohou si návštěvníci památky udělat věrný obraz toho, jak kdysi vypadal řeholní život.

V klášterech se totiž nachází rozsáhlá interaktivní expozice, která hlavně mladším návštěvníkům přibližuje, čím se kdysi mniši a jeptišky zabývali. Její součástí je třeba písařská dílna, lékárna, ve sklepeních pak alchymistická laboratoř. Nechybí ale ani ryze světské prostory, jako herna, inspirovaná vynálezy Leonarda da Vinciho. V klášterní zahradě dodnes stojí část historické kuželny, ve které mniši skutečně holdovali sportovní hře kuželky.

Dospělí návštěvníci pak ocení jeden z nejstarších dochovaných dřevěných stropů u nás v klášteře klarisek. Je z jedlového dřeva, malovaný a datovaný do roku 1354. Kromě toho je klášter zajímavě propojen se svým okolím nadzemní chodbou. Ta vede z klášterní půdy přes různé průchody a lávky až na krumlovský hrad.

Unikátní nadzemní chodba vznikla v době renesance a baroka a v době své největší slávy měřila jeden kilometr a překonávala převýšení osmdesáti metrů. Vyústění cesty bylo na jedné straně v zahradách u barokního divadla a na druhé straně v libosadu, v místech, kde v současnosti stojí pivovar Eggenberg.

Část spojovací chodby je dodnes průchodná a při výjimečných příležitostech se v ní provází, například v době adventu. V samotných klášterech najdete dva prohlídkové okruhy. Ten pro dospělé se jmenuje Život a umění v krumlovských klášterech, ten pro rodiny s dětmi Interaktivní expozice lidských dovedností, aneb hravě historií. Otevřeno je celoročně.

autor: Filip Černý
Spustit audio