Klášter Milosrdných bratří v Novém Městě nad Metují je prázdný. Jaké s ním má církev plány?

8. březen 2019 09:49

Klášter Milosrdných bratří v Novém Městě nad Metují zeje už několik let prázdnotou. Jeho vlastníkem je církev, která přemýšlí o dalším možném využití. Jaký bude jeho další osud? O to se přímo v útrobách kláštera u faráře Benedikta Machalíka zajímala reportérka Jana Házová. 

Vešli jsme zadním vchodem ze zahrady do kláštera. A jdeme do poměrně rozlehlé budovy. 

"Ona zase ní až tak veliká. Kláštery jsou často velice rozlehlé. Ale na poměry 18. století, kdy to bylo dostavěno, je to takový menší klášter," říká Benedikt Machalík.

Zastavili jsme se v chodbě s vysokým klenutým stropem. 

"Nejstarší část je kaple, takzvaná Loreta. Je z roku 1680. Dnes je součástí barokního kostela. Stála tady kaple postavená měšťany jako poděkování za záchranu před morem."

Je zvláštní procházet se v tak velkých prostorách a cítit prázdnotu.

"Určitě. Ty prostory byly postaveny aby sloužily. A tady konkrétně jsme v klášteře konventu Milosrdných bratří, kteří zde působili až do roku 1948. Tady bydleli a byl tady také špitál."

Klášter Milosrdných bratří v Novém Městě nad Metují je prázdný. Jaké s ním má církev plány?

Bavíme se o samotném začátku kláštera. Jak to zde ale vypadalo v druhé polovině 20. století?
"V období socialismu, které jsme prožili, se budova využívala pro školství." 

A co s objektem bude nyní? Jsou nějaké nápady?
"Nápady jsou. Budova stojí uprostřed města. A je krásná, relativně dobře zachovalá, v dobrém technickém stavu. Je zde elektřina, sociální zázemí, střecha je v pořádku. A tak jsme zahájili jednání a rozhovory s Milosrdnými bratřími, jak to využít dál. Jestli by to nefungovala pod správou naší novoměstské farnosti."

Co by tady bylo? K čemu by farnost využívala prostory kláštera?
"Myslíme si, že by si ta budova měla alespoň zčásti svůj charakter zachovat. A uvažujeme o tom, že by zde mohly vzniknout například takové minibyty pro seniory, kteří jsou ještě mobilní."

Klášter Milosrdných bratří v Novém Městě nad Metují je prázdný. Jaké s ním má církev plány?

Tedy taková verze domu s pečovatelskou službou?
"Záleží, kdo by s námi do toho ještě šel. Jakým způsobem a za jakých podmínek. Jak získat dotace, protože k tomu bude jistě zapotřebí hodně peněz. To všechno je momentálně v jednání a buď tedy řekneme ano, jdeme do toho, a nějakým způsobem a s někým dosáhneme toho, že tuto budovu zachráníme, tím, že pro ni najdeme využití. Nebo řekneme ne," dodává Benedikt Machalík.

Jaký bude další osud historické budovy kláštera v Novém Městě nad Metují tedy ukáže teprve čas.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související