Kladivo, rašple, pila a další nářadí. To jsou hračky dětí fyzikální mateřské školy ve Vrchlabí

23. září 2017

Jsou jim teprve čtyři roky a už se učí základům fyziky. A to pod vedením bývalého fyzikáře Jaroše Stříbrného, který nyní v mateřské škole Komenského ve Vrchlabí působí jako školní asistent. Děti díky vrchlabské automobilce mají dvě dílny plné nářadí, se kterým pracují. Účastní se také fyzikální olympiády, ze které si už přivezli tři poháry. Podívat se tam byla redaktorka Kateřina Kohoutová.

„Začneme pilkou. Je velmi ostrá. Pilku musíme vždycky držet oběma rukama. A abychom mohli mít obě ruce na pilce, tak to dřevo nám podrží svěrák," vysvětluje dětem Jaroš Stříbrný.

Každé z dětí dostává kousek dřívka a to upevňuje do svěráku

„Ti co drží tužku v pravé ruce, tak si vezmou pilku také do pravé ruky a tu druhou ruku si dají na konec pilky. Nejdřív řežeme polehoučku. A teď si vezeme do ruky smirkové plátno," říká trpělivě dětem Jaroš Stříbrný.

Děti získávají určitou manuální zručnost. To jsou dovednosti, které se jim v praktickém životě neztratí. Škola má děti připravovat pro praktický život.
Jaroš Stříbrný, školský pomocník, bývalý fyzikář

V dílničce nejsou jen chlapci, ale jsou tu i dvě děvčátka: „Teď právě čistíme ta dřívka."

A co všechno za nástroje používáte?
„Pilku, rašpli, kladívko, hřebíky a šroubováky."

„Děti získávají určitou manuální zručnost a nějakou koordinaci. A myslím si, že potom na základní škole na to vhodně naváží v dílnách, tak to jsou dovednosti, které se jim v praktickém životě neztratí. Protože škola má děti připravovat pro praktický život," říká Jaroš Stříbrný.

Kladívko a dřevěné špalíčky (ilustrační foto)

„Děti si mohou cokoliv udělat. A seznamují se s tím přírodním materiálem, dřevem. Což bych řekla, že je také velice přínosné v dnešní době," potvrzuje Miluše Kyršlégrová, ředitelka MŠ Komenského ve Vrchlabí.

Pro děti je pak velkou odměnou, když si ten výrobek, na kterém tu několik hodin pracují, mohou odnést domů

Děti ve fyzikální školce ve Vrchlabí

„To se vždy chlubí rodičům, už chtějí, aby si to odnesli do šatny. Ale samozřejmě dbáme na bezpečnost. Protože hřebíky používáme veliké, aby si je děti mohly dobře chytnout," doplňuje Miluše Kyršlégrová.

Z dílničky se přesunujeme do sborovny, kterou zdobí tři poháry z fyzikální olympiády.

„Celá ta olympiáda je dělána jako hra. Tedy děti se hravou formou seznamují se základy fyziky," neskývá svou radost Jaroš Stříbrný.

Vedení školky teď plánuje dílničky rozšířit a vybavit je dalším novým nářadím.

Spustit audio

Související