Ke krmítku létají nejčastěji sýkory koňadry, ukázala to akce Krmítka

16. únor 2019

Začátkem ledna proběhla akce Ptačí krmítka, první celorepublikové sčítání ptáků, kteří létají k našim krmítkům. Pozorovatelé si během jednoho víkendu vyhradili hodinu času a během té hodinky zapisovali, který druh a v jakém počtu na jejich krmítko přilétl. A nesčítalo se pouze u krmítka, ale sčítali i pozorovatelé v krajině, ty ptáky, kteří se objevili v jejich výhledu. Zapsali si třeba volavky, kachny nebo různé druhy dravců.

 

Akce se zúčastnilo téměř 14 a půl tisíce pozorovatelů, kteří odeslali přes deset tisíc sčítání. Sčítali nejen jednotlivci, ale krmítko pozorovali i celé rodiny. Průměrně během hodiny sledování spatřili pozorovatelé 32 ptáků, v šesti druzích. Nejvíce se pozorovalo ve Středočeském kraji.

Na následujícím videu couvá strakapoud velký po noze krmítka. Záběry redaktorky Jolany Novákové ocenila i České společnost ornitologická. Podobné chování strakapouda velkého ještě prý zaznamenáno nebylo.

Z průběžných výsledků vyplývá, že na krmítka nejčastěji usedají sýkory koňadry, vrabci, ti polní i domácí, sýkory modřinky či zvonek zelený. Pořadí si můžete prohlédnout zde: https://krmitka.birdlife.cz/vysledky.

Alena Skálová z České společnosti ornitologické říká: „Velmi mile nás překvapil počet účastníků sčítání, jsme nadšení, nečekali jsme to. Akci plánujeme jako dlouhodobou, příští rok v lednu se uskuteční další pozorování. Svou účastí jste poskytli důležité údaje o stavu našich přezimujících ptáků a máme velikou radost, že jste u historicky prvního ročníku sčítání ptáků na krmítkách v ČR byli s námi.“

Ptáky na krmítku přikrmujeme přibližně od listopadu do března. K příštímu sčítání se můžete přidat i vy. Nezapomeňte potravu pravidelně doplňovat, aby bylo na vašem krmítku hodně živo. Pozvěte ke sčítání i své kamarády a známé, čím více vás bude, tím cennější data se získají.

Sýkory koňadra i modřinka a vrabci obsadili při sčítání přední příčky

A tady je ukázka průběžných výsledků sčítání:

  1. sýkora koňadra
  2. vrabec polní
  3. vrabec domácí
  4. sýkora modřinka
  5. zvonek zelený
  6. stehlík obecný
  7. hrdlička zahradní
  8. kos černý
  9. pěnkava obecná
  10. čížek lesní
  11. brhlík lesní
  12. straka obecná
  13. strakapoud velký
  14. sýkora babka
  15. drozd kvíčala
Spustit audio