Ke konci se blíží stavební sezóna. Brzy budou zprůjezdněny i další úseky opravovaných silnic v kraji

10. listopad 2022 07:55

Provoz na silnicích v Královéhradeckém kraji dál komplikují některé opravy a uzavírky. S blížícím se koncem stavební sezóny se ale brzy dočkáme toho, že budou všechny úseky znovu plně v provozu. My si teď s reportérem Tomášem Lörinczem připomeneme pár termínů.

Jednou ze staveb, které brzy skončí, jsou třeba takzvané Polské mosty na silnici do Pece pod Sněžkou. Ty jsi právě teď na místě, jak to tam vypadá?

Čtěte také

Přes zmíněné mosty jsem projel tam i zpátky a obešlo se to prakticky bez čekání. Podle místních obyvatel je to obvyklá situace, výjimky nastávají pouze o víkendech, kdy v pátek přijíždějí návštěvníci hor a v neděli zase odjíždějí. Tedy v dopravních špičkách v pátek a v neděli odpoledne je čekání delší.

Ale pracovníci stavby, kteří tady dopravu řídí, ve všední dny a mimo tyto turistické špičky dokáží vše regulovat tak, že pokud se už čeká, tak je to maximálně několik desítek sekund.

A i to brzy skončí, protože mosty budou od příštího týdne už plně průjezdné. Veškeré omezení tady zmizí 15. listopadu.

Stíhají silničáři dokončit včas i ostatní stavby v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Podle vyjádření ŘSD nemá zpoždění žádná plánovaná stavba, týkající se právě Ředitelství silnic a dálnic, to znamená komunikace I. třídy a místa s nimi související, jako třeba mosty nebo propustky.

A v podobném duchu se vyjádřilo i hejtmanství, které prostřednictvím svých organizací spravuje krajskou síť silnic nižších tříd. I tady jde všechno podle plánu, a to i díky počasí - protože teplotně nadprůměrný podzim stavbařům práce když už ne přímo usnadnil, tak aspoň nekomplikoval.

Kdybychom tedy měli být konkrétní a vedle "polských" mostů, o kterých už jsme mluvili a které budou v provozu od poloviny listopadu, nabídnout ještě pár dalších termínů, co bys vybral?

Čtěte také

Můžeme začít třeba stavbami, které jsou čerstvě v provozu, týká se to týká například kruhového objezdu na silnici I/16 v Trutnově, tam skončily objížďky trvající od jara. A právě tohle je příklad stavby, kterou se díky počasí podařilo urychlit o víc než měsíc.

Pokud budeme mluvit o silnicích I. tříd, do poloviny listopadu budou stavbaři na mostě u Hertvíkovic na Trutnovsku, na konci listopadu pak má skončit oprava mostu v Rudníku také na Trutnovsku nebo další etapa oprav silnice v Potštejně.

Vypadá to, že nejdéle zůstanou dělníci u Choustníkova Hradiště na silnici I/37, tam by měla oprava mostu skončit 16. prosince.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související