Ke každému orgánu patří emoce, říká makrobiotička a výživová poradkyně Dagmar Lužná

16. listopad 2020

K ledvinám patří strach, ke žlučníku zlost, k tlustému střevu smutek. K srdci radost, ale také neklid. A navíc v pondělí 16. listopadu začala dle tradiční čínské medicíny pro naše tělo biologická zima.

V tradiční čínské medicíně je zima spojována s ledvinami, které od narození až do smrti skladují a chrání naši základní energii (nazýváme ji esencí jing). Pro kultivaci této esenciální energie je důležité nejen jídlo, ale i kvalitní a dlouhý odpočinek, proto také se také některá zvířata v zimním období raději uloží k zimnímu spánku. V zimě máme ideální podmínky na to, abychom se zklidnili, ponořili více do sebe, spojili se sami se sebou např. pomocí meditace nebo jemného cvičení.

Potřebujeme si uchovat co nejvíce naší cenné energie a tak je dobré se vyhnout prochlazení obecně, zejména prochlazení spodní části těla. Pozor tedy na vhodné oblečení a vhodnou obuv. Dále je dobré využít přirozený rytmus dne, je málo světla, raději jít dříve spát, později vstávat, více odpočíva. Je také vhodné jíst zahřívající a vyživující jídlo, odpočívat, nabírat sílu

Když si to vše uvědomíme, zjistíme, že můžeme například podzimní melancholii zmírnit a své tělo před zimou posílit správnou výživou. Jakou energii mají potraviny, které nejčastěji jíme? Která strava vás ochladí, která zahřeje, která stáhne a která uvolní? Jak si stravou posílit imunitu před zimou?

Makrobiotička a výživová poradkyně Dagmar Lužná prozradila v V Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio