Když nejde hora k Mohammedovi, musí Mohammed k hoře. Aneb finanční úřad na výjezdu

31. březen 2016

Termín pro podání daňového přiznání vyprší tento pátek a pracovníci jednotlivých územních pracovišť královéhradeckého krajského finančního úřadu si tak v těchto dnech na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemůžou. Sami se přesto snaží poplatníkům jejich povinnost zjednodušit a tak v řadě měst Královéhradeckého kraje zřídili jednorázová výjezdová pracoviště. Třeba v Hostinném tuto službu zatím využilo více než sto lidí.

Pracovní doba dva dny v roce a to jen od 13 do 17 hodin. I za to jsou ale návštěvníci výjezdových pracovišť finančního úřadu rádi a vnímají možnost podat daňové přiznání v místě bydliště pozitivně.

„Mám to tady deset kroků cesty. Jinak bych musel jet až do Vrchlabí. Zabere mi to hodinu než dojedu tam a zpátky. A tady to mám vlastně ani ne za pět minut," liboval si Miroslav Uždil, který přišel se svým daňovým přiznáním do jednací síně radnice v Hostinném, kde od něj úředníci dokumenty přebrali prakticky bez čekání.

Čtěte také

Spokojená byla i Hana Elišáková, která si navíc od úředníků nechala i poradit - a časově si také polepšila: „Minimálně tři hodiny a ušetřím 80 korun. A ještě potřebuji, aby mi poradili, abych to nezkazila. Jsou vstřícní, pomohou, poradí, co chtít víc."

Podle Tomáše Matysky z územního pracoviště Vrchlabí se občas stane, že někdo dokonce vůbec neví, jak s daňovým přiznáním naložit - když je čas, úředníci pomohou.

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

A to přesto, že ze svých standardních pracovních nástrojů mají k dispozici prakticky jen razítko: „Je to specifické v tom, že to musíme když tak přepočítávat ručně kalkulačkou. Nejde to prostě natipovat do počítače a ověřit si, jestli je to v pořádku úplně přesně."

Drobnější chyby byly častější, jednu takovou řešila i Radka Růžičková: „Pomohli. Dokonce tam byla jedna taková přesmyčka v číslech, tak si to musím opravit. Takže já jsem spokojená. Přijdu ještě jednou."

Termín pro podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob vyprší tento pátek, kdy stačí i podat doporučenou zásilku na poště.

A že není nic neobvyklého posílat přiznání dvě minuty před zavírací dobou pošty, by asi potvrdila řada podnikatelů.

autor: lcz
Spustit audio