Když máš v rozhlase orchestrion, štěstí ti na doslech leží! Poslechněte si speciální vysílání Apetýtu z Veselíčka

18. říjen 2021

Apetýt přijal pozvání majitelů orchestrionu, který stále funguje a dokáže přehrát čtyři desítky melodií. Hosty Jarky Vykoupilové byli Petr Nekuža z Technického muzea v Brně, historik Karel Altman z etnologického ústavu Akademie věd a také rodina Brabcových.

Orchestrion s bohatou historií se nachází v hostinci v obci Veselíčko. Miloš Brabec s rodinou se o přístroj stará už pátou generaci. „Hostinec postavil pan Tesař v roce 1921 a původní nábytek, který zakoupil, obsahoval také tři skříně orchestrionu – jeden hrál hlavní melodie a další doprovodné,“ popisuje Brabec. Do dneška se dochovala jedna skříň, která stále hraje, a to i na přání hostů. Na válci je osm nebo devět písniček, přičemž jedna trvá okolo 40 vteřin.

Za orchestrionem se vypravil nejen náš rozhlasový tým, ale i Petr Nekuža, který má v malíčku mechanickou hudbu, pečuje i o její expozici v Technickém muzeu v Brně. „Sbírka mechanických hracích strojů čítá celkem 70 exponátů, v hlavní budově Technického muzea jich máme vystavených 30,“ říká Nekuža a doplňuje, že právě orchestrion ve Veselíčku je unikátní. „Skříň je dochovaná v původním stavu bez úprav a zásahů.“

Kdy začala éra hracích strojů? Jak přesně technicky fungují? Jaké nástroje se schovávají v orchestrionu? Poslechněte si záznam vysílání z místa, kam orchestrion přicházejí obdivovat milovníci starých časů!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související