Kdysi tam Alois a Vilém Mrštíkovi psali Rok na vsi. Dnes je tam jejich muzeum

29. srpen 2014
Česko – země neznámá

Památník bratří Mrštíků najdete přímo uprostřed jihomoravské obce Diváky, a to v domku, kde kdysi žil Vilém Mrštík a kde také spolu se svým bratrem Aloisem pracovali na románové kronice Rok na vsi anebo dramatu Maryša.

„Vilém Mrštík tady bydlel se svou manželkou Boženou a se svým tatínkem," upřesňuje průvodce Jaroslav Němeček, „celá expozice ukazuje hlavně dvě společná stěžejní díla Mrštíků – Maryšu a Rok na vsi.“ Právě druhé ze jmenovaných děl zachycuje životy lidí z Divák, i když se v románové kronice vesnice i její obyvatelé jmenují jinak než ve skutečnosti.

Společné psaní Mrštíků nebylo bezproblémové

„Alois tehdy žil ve školním bytě v budově současného obecního úřadu, tedy nedaleko,“ prozrazuje průvodce, „ale společné psaní bylo problematické. Mezitím než Alois odučil děti, Vilém mu vzal papíry s textem a něco přepsal.“ Diváky se ale mohou v každém případě chlubit, že mají ze všech obcí široko daleko umělecky nejlépe zpracovanou kroniku.

Spisovatelé i včelaři

V památníku je k vidění také pracovna Viléma Mrštíka s původním nábytkem. „Bohužel se nedochovaly úly, ve kterých Vilém a Alois chovali včely,“ povzdechl si Jaroslav Němeček. „Mrštíci byli velkými včelaři, Vilémův včelín byl tehdy dokonce jedním z pěti největších na Moravě,“ vysvětluje.

Sousoší bratří Mrštíků

Při prohlídce Památníku bratří Mrštíků mohou návštěvníci zavítat také na pečlivě udržovaný dvorek. Útulnému prostoru dominuje hrušeň, kterou prý přivezl ze svých toulek po Lednici Vilém. „Pak je tady na dvoře také sousoší bratří Mrštíků od Vincence Makovského,“ upozorňuje Němeček.

Krutá smrt obou bratrů

Divácké muzeum samozřejmě návštěvníky seznamuje i s krutými konci života obou bratrů. Vilém spáchal v roce 1912 sebevraždu. Pochován je na místním hřbitově, autorem kříže na jeho hrobě je slavný architekt Dušan Jurkovič. Alois zemřel v roce 1925 v Brně na následky tyfové nákazy. „Jeho urna byla uložena na brněnském ústředním hřbitově. Protože ale byla bronzová, tak ji před pár lety někdo ukradl,“ dodává se smutkem v hlase průvodce Jaroslav Němeček.

autor: hon
Spustit audio