Kdo nosí dětem vánoční dárky třeba v Norsku nebo v Itálii se dozvíte na zámku Karlova Koruna

5. prosinec 2019

Jak se slavily Vánoce na šlechtických sídlech rodu Kinských nebo jak se slaví v jiných zemích se dozvíte o víkendu 7. - 8. prosince od 9 do 16 hodin při vánočních prohlídkách  zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Už od pondělí tam ale proudí výpravy dětí z mateřských a základních škol. Na jednu z nich měla při návštěvě zámku štěstí i redaktorka Romana Pacáková.

Zatímco děti u nás rozbalují dárky od Ježíška, jejich vrstevníci v jiných zemích o něm nemají ani ponětí. Dárky jim nosí "vánoční muži", různí dědové nebo drobní skřítci.

Čtěte také

Například v Norsku patří Vánoce mezi nejvíce oblíbené svátky v roce. Norové mají své tradice, které si uchovali přes dlouhá staletí v nezměněné podobě. Místním "ježíškem" je skřítek Julenissen. Pověst o něm pochází z konce 18. století. Ve stejné době se v Norsku usadila tradice vánočního stromu.

V Itálii v některých oblastech si děti rozbalí dárky na Štědrý večer stejně jako je tomu u nás. Dárky nosí Babbo Natale, který se podobá Santa Clausovi, nebo Gesú bambino (Ježíšek). V předvečer Vánoc děti připraví na stůl sklenici mléka a sušenky pro soby.

Americké Vánoce na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou

Při prohlídce vánoční výstavy Letem světem na zámku Karlova Koruna se o druhém adventním víkendu setkáte také s hrabětem Františkem Ferdinandem Kinským, otevřena bude i vánočně vyzdobená historická expozice zámku.

A horký voňavý svařák nabídne nedávno nově otevřená stylová zámecká KAVÁRNA CAFÉ ORANGERIE, která bude také dýchat vánoční atmosférou.

Jestli si uděláte výlet s dětmi, mohou dopis se svým vánočním přáním osobně svěřit přímo Ježíškově poště.

Rodina Kinských dal Borgo vás také srdečně zve na speciální Vánoční prohlídky na Hrad Kost 26. až 31. prosince 2019 vždy od 11 do 15 hodin.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.