Kdo má právě teď nejvíc práce s Vánocemi? Přece výrobci vánočních ozdob!

26. červenec 2015

Vánoce po celý rok, ať je jakékoli roční období, mají umělci, kteří vyrábí vánoční ozdoby. V těchto dnech mají nejvíc práce, dokončují zakázky pro zahraniční trh. Letos patří mezi největší hity návrat ke klasickým figurkám jako jsou sněhuláci, andílci či zvonečky. A módní barvou by letos měla být zlato-červená kombinace.

S Alešem Němcem, spolumajitel firmy v Jičíně vyrábějící vánoční ozdoby, právě vcházíme do foukárny.

"Ze skleněných turbic se dělají odtažky, ty se liší podle výrobků, co z toho má vzniknout. A buď je to volný tvar, což jsou kuličky, zvonky, olivy. A nebo vzniká foukání forem. Což jsou například labutě, ptáčci nebo srdíčka", říká Aleš Němec.

Z foukárny jsme přešli do stříbřírny.

Paní Jaroslava bere do rukou už vyfouklé ozdoby. A namáčí je: "To je stříbřící roztok. Vymáchá se to v teplé vodě a tím pádem se ty ozdoby vystříbří.

A teď jsme vstoupili do místnosti, kde už se vánoční ozdoby malují a zdobí.

Čtěte také

Bílou kuličku teď v ruce drží paní Alena: "Nejdřív si kuličku natřu lepidlem. Nalepím kamínky a zasype se to skleněnou drtí. A posypeme aby se to trochu lesklo".

Když člověk udělá nějakou chybu, dá se to ještě opravit?

"Něco ano, něco již ne, jak co", směje se paní Alena.

O kousek dál sedí mezi zelenými kuličkami paní Vlaďka. Ta už je zdobí složitějším dekórem: "Nejdřív to rozdělíme na polovinu, pak zase na polovinu a třeba mezi ty další zase tečky. Tím se to pak rozdělí a spojuje se to různými volutami".

Přestože je červenec, tak tady ta práce asi již vrcholí.

"Ano, teď se dělají zakázky na export. Ty musí být vyexpedované do konce srpna. A potom bude následovat výroba zakázek na tuzemský trh", dodává Aleš Němec.

Vánoční ozdoby se tu v Jičíně budou vyrábět až do začátku října. Teprve potom práce trochu poleví.

Spustit audio