Kateřina Cajthamlová: Většina opravdu účinných látek na hubnutí není v lékárnách volně dostupná

2. červen 2022

Léky a léčivé přípravky, a to nejen ty na hubnutí, bychom měli kupovat hlavně v kamenných lékárnách, a ne na internetu. O tom, co všechno užíváme, je dobré informovat každého lékaře, který nám něco předepíše. Pokud si nejsme něčím jistí, můžeme se poradit také s lékárníkem a je důležité i podrobně číst příbalové letáky.

Některé takzvané lékárny na internetu jsou podle Kateřiny Cajthamlové pouhými e-shopy, které nemají často ani sídlo v Evropské unii, a na ty si musíme dávat velký pozor. „Ne všechny se totiž drží regulací, které Evropský parlament pro různé léky a potravinové dopňky stanoví. Pokud vás zajímají konkrétní regulace nebo, které látky jsou označené jako opravdu účinné, podívejte se na web Státního zdravotního ústavu na prokázaná zdravotní tvrzení,“ radí lékařka.

Doporučuje také vyhledat si informace zejména o takzvaných léčivých účincích různých rostlin. U mnoha z nich léčivé účinky prokázané vůbec nejsou, a pokud ano, záleží i na dalších faktorech. Například na koncentraci použité látky, na místě původu rostliny i na tom, jak se s ní zacházelo. I v tomto případě vám nejlépe poradí lékař nebo lékárník v kamenné prodejně.

Výše uvedené se samozřejmě týká i léků a potravinových doplňků, které by měli pomoci s hubnutím. „Některé jsou volně dostupné, ale většina těch opravdu účinných látek na hubnutí volně dostupná není. Hlavně proto, že je potřeba sledovat jejich nežádoucí účinky, protože jich mají velikou řadu. Některé z těchto léků už kvůli tomu byly dokonce vyřazeny. Vedlejší účinky musí nahlásit pacient lékaři, který mu lék předepisuje a lékař zase kontrolnímu orgánu. Proto léky, které mohou pomoci s hubnutím, by měl předpisovat hlavně obezitolog,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

V záznamu pořadu si můžete také poslechnout, jaké mohou mít negativní účinky přípravky na zrychlení metabolismu nebo, jak může být nebezpečné zneužívání hormonálních přípravků.

Spustit audio