Kateřina Cajthamlová: Tělo si říká, co potřebuje. Jak držíte nesmyslnou dietu, tak se zařídí po svém

7. květen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:00 Vzpomínka na šarmantního herce Stanislava Zindulku
  • 05:23 Představíme vám léčivou moc některých jarních bylin
  • 09:53 Jaké chyby děláme při takzvaném zpomalování metabolismu?
  • 13:20 Pozvánka na výjimečnou módní přehlídku v Hradci Králové
  • 17:45 Co se skrývá pod právě vyhlášenou anketou Dítě Česka?
  • 21:11 Podíváme se do Safari Parku Dvůr Králové, kde se natáčí seriál ZOO
  • 25:18 Rozhlasová anketa Šarmantní osobnost roku pokračuje

Jedním z nejčastějších přání žen před letní sezónou je určitě zhubnout do plavek. A tak v tomto čase začínáme nasazovat různé diety a upravujeme jídelníček. Ale s přibývajícími léty je to většinou s tzv. jojo efektem. Jak se tedy stravovat, aby výsledný efekt byl trvalý a na co si dát pozor?

Čtěte také

Doktorky Kateřiny Cajthamlové jsme se zeptali na tzv. zpomalování metabolismu.
Tak zaprvé, stárnutí je fyziologický proces. Je to záležitost telomer, našeho genetického kódu, čili je to jako naprogramovaná záležitost. My si ovšem ony telomery můžeme během života trošku opravit nebo se o ně můžeme dobře starat. Tím co děláme, jak léčíme choroby, že nemáme chronické záněty, že se málo stresujeme.

Ale co se týče brždění metabolismu. Já mimo jiné také přednáším žákům základních škol. A tam jim na onu genetiku říkám, že když si ratlice vezme bernardýna, tak to štěňátko nikdy nebude vypadat jako ten ratlík, ani jako bernardýn. Vždy bude vypadat jako kříženec. A není to stravou, ale genetikou.

Čtěte také

Stejně tak, když chci dětem vysvětlit, jak si zbrzdit metabolismus, tak jim řeknu: když budete mít obchod s kabelkami a nebudou tam zákazníci, tak budete mít nízký obrat. Ale když tam budou zákazníci stát frontu a nebude dostatek kabelek, tak bude opět nízký obrat.

A když budou v létě prodávat kabelky, které se hodí na zimu a v zimě ty, co se hodí na léto, zase budou mít nízký obrat. Zákazníci, to je pohyb, a ony kabelky, to je příjem energie v různém složení.

To znamená, v okamžiku, kdy chceme celý život, celý rok, každý den, jíst úplně stejně, tak se chováme asi tak hloupě, jako kdybychom celý rok, každý den chtěli nosit tytéž boty a stejné oblečení. Bez ohledu na to, jaká je teplota, kolik nám je let, co budeme ten den dělat. To prostě nejde.

Čtěte také

A naše tělo si laskavě říká, co potřebuje. A v okamžiku, kdy držíte nějakou nesmyslnou dietu, tak to tělo si řekne, dobrá, já se zařídím po svém. A upraví si metabolický obrat na onu energii, jakou mu poskytujete a začne si tajně zvyšovat vrstvy tuku tím, že ze všeho co sníte, si kousek uloží kolem vašeho břicha.

Takže v okamžiku, kdy tohle začne tělo dělat, tak víte, že to děláte blbě.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související