Kateřina Cajthamlová: Používat homeopatika na hubnutí je blud a zneužití pojmu homeopatie

30. prosinec 2021

Homeopatie patří mezi metody alternativní medicíny, na kterou panují různé názory. Doktorka Cajthamlová ji sama studovala a zkoušela. Vysvětluje, jak tato metoda vznikla a jaké má hlavní směry.

 „Kdysi dávno pan Samuel Hahnemann, zakladatel homeopatické přístupu, razil heslo „podobné léčit podobným“. Byl to lékárník a začal se zabývat tím, jakým způsobem lidoví léčitelé dosahují některých úspěchů. Všímal si různých léčebných technik, třeba toho, že omrzliny se třou nikoliv teplou vodou, ale sněhem.“  Posléze stanovil homeopatické přístupy. Jsou to ty, které vzbuzují vlastní obranyschopnost organismu.  To znamená, posilují to zdravé v těle, aby se tělo s nemocí vyrovnalo,“ přibližuje Kateřina Cajthamlová vznik homeopatie, a popisuje její dva hlavní směry.

„Rozdíl je mezi konstituční a symptomatickou léčebnou metodou. Původní homeopaté dělali konstituční diagnostiku pacienta. Zjišťovali o něm velkou spoustu informací. Konstituční homeopatie tedy léčí pacienta tím, že posiluje konstituci toho konkrétního člověka. Symptomatická homeopatie je zjednodušující a nesprávné použití homeopatie. Funguje tak, že něco dáváme na příznak nebo dokonce proti příznaku a to už je úplný nesmysl.“

V záznamu pořadu také uslyšíte, proč bychom si neměli nic ordinovat sami, a proč jsou homeopatika na hubnutí zneužitím pojmu homeopatie.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.