Kateřina Cajthamlová: Nejbohatší potravina na vápník je mák

21. červenec 2022

Pro zdravé kosti, zejména v pozdějším věku, potřebujeme mít dostatek vápníku a vitamínu D. Poradíme vám, které potraviny pomohou nejvíce a vysvětlíme, proč je pro správnou funkci kostí také důležitý pohyb a slunce.

„Kost se přestavuje celý náš život. Je proto velmi důležité vědět, že potřebuje dvě základní věci. Tedy vápník, to je ta minerální součást kosti, a vitamín D, k jehož aktivaci v naší kůži slouží sluneční záření. Znamená to, že potřebujeme chodit ven. Samozřejmě existuje možnost koupit si aktivní D vitamín. No a další, co naše kosti potřebují, je pohyb. Svaly totiž za kost na úponech vytvářejí tah, na který se ona adaptuje. Roste do šířky a zpevňuje se,“ vysvětluje lékařka.

Mezi potraviny, které se pro zdravé kosti doporučují kvůli jejich vysokému obsahu vápníku, patří hlavně mléko a mléčné výrobky. Překvapivě mezi ně ale patří i mák.

„Inženýr Klusák ve své práci uvádí, že nejbohatší je mák, který obsahuje nejvíc vápníku ze všech potravin. Ve 100 gramech máku je podle něj 1300 mg, to znamená 1,3 g vápníku,“ cituje z odborné studie Kateřina Cajthamlová.

V záznamu celého pořadu se dozvíte, kolik bychom měli denně vypít mléka, komu pomohou kysané mléčné výrobky nebo proč je pro naše kosti důležitá chůze. Uslyšíte také odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio