Kateřina Cajthamlová: Čím později se zdravým režimem začnete, tím víc to dá práce

9. červen 2022

Hubnutí a zdravý životní styl má v různých věkových skupinách svá specifika. Vysvětlíme vám, na co si v které životní dekádě dát pozor, s čím počítat a jaký zvolit postup. Rozdílný přístup je i podle pohlaví.

Třicátníci

„Muži kolem třicítky mají první propad hladiny testosteronu. To znamená, že začínají mít trochu problém s metabolismem tuků. Tito lidé by tedy neměli omezovat potravu, ale měli by přidávat pohyb, a měli by kontrolovat kvalitu své potravy a stravování z hlediska bílkovin,“ vysvětluje lékařka a přidává radu pro ženy, které se v tomto věku často stávají matkami.

„Pokud některá z maminek nebo budoucích maminek v tomto věku trpí obezitou, tak chci upozornit, že je potřeba s tím něco dělat ještě předtím, než se dá do početí miminka. Obézní matka totiž zvyšuje na 50 % riziko obezity dítěte v dospělosti.“

Čtyřicátníci

Co se týká žen, tak tam už může začínat mírné klimakterium. Může dojít k tomu, že klesají pohlavní hormony nebo jejich produkce. Jim lékařka doporučuje, aby se vyvarovaly drastických diet.

Další její rada platí pro obě pohlaví. „Ženy i muži by si před tím, než si nasadí nějakou dietu, měli nechat zkontrolovat svůj zdravotní stav. A pozor, od 30. roku nám začíná všem ubývat kostní hmota. To znamená, že bychom měli znát i svoji hladinu vápníku.“

Padesátníci

U mužů v tomto věku dochází ke třetímu propadu hladiny pohlavních hormonů. U žen dochází většinou už k úplnému propadu těchto hladin. To znamená, obě pohlaví by se měla soustředit na to, aby měla ve stravě dostatek bílkovin. Měli by také být opatrní na nízko sacharidové diety. Ty jsou pro ženy rizikovější než pro muže.

Šedesátníci

„Pokud někdo začne s cvičením a zdravým režimem až v 60 letech, tak už to dá daleko víc práce. Výsledky jsou pozvolnější, ale není to ještě úplně pozdě. Doporučuji, aby si každý šedesátník, než se pustí do jakéhokoli hubnutí, zjistil jaká je jeho srdeční aktivita a tepová frekvence,“ uvádí Kateřina Cajthamlová.

Muži i ženy si většinou neuvědomují, že přece jenom jejich systém stárne a oni se snaží dosahovat těch stejných výkonů jako v mladším věku. A tady už to může být nebezpečné. To znamená, že při sportu je třeba delšího odpočinku, dělat pravidelně přestávky, doplňovat tekutiny, jídlo a soustředit se na správné dýchání.

Sedmdesátníci

„Upřímně řečeno, neumím si představit, že by někdo, kdo celý život zanedbával svůj zdravotní stav, tak by se najednou v 75 letech plácl do čela a pustil se do změny. Čili já bych chtěla hlavně doporučit, že pokud někdo chce zlepšit svůj zdravotní stav ve věku 70 +, aby to hlavně zkusil ve skupině buď stejně starých lidí nebo lidí, kteří jsou jenom lehce mladších, ale aby to určitě nezkoušel sám. A důkladné lékařské vyšetření a konzultace s lékařem musí být pro ně samozřejmostí.“

Další podrobné rady, jak si udržet váhu a žít zdravě v jednotlivých životních dekádách, uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio