Katedrální kostelnice je neviditelnou dobrou duší v zákulisí. Vše musí být přesně připravené

11. leden 2019 10:41

Kostelnice Milada Fejtková slouží už bezmála 19 let v katedrále  sv. Ducha v Hradci Králové. Ve Čtrnáctideníku farnosti Hradec Králové se o ní mimo jiné píše: „Je mnoho činností, které nejsou vidět, ale jsou nutné nebo užitečné pro život ve farnosti. Vděčnost a uznání si proto zaslouží i naše agilní a všudypřítomná kostelnice Mgr. Milada Fejtková." 

Milada Fejtková pochází z Popovic ve Středočeském kraji, navštěvovala Gymnázium v Benešově, na Univerzitě Karlově studovala teologii a učitelství pro 1. stupeň základní školy.

Od roku 2000 je katedrální kostelnicí v Hradci Králové.

V hradecké katedrále svatého Ducha byl uložen relikviář s ostatky Jana Pavla II.

03351632.jpeg

Katedrála svatého Ducha v Hradci Králové je čtvrtým místem v Česku, kde jsou uloženy ostatky Jana Pavla II. Bývalý papež sloužil v roce 1997 před touto katedrálou mši pro 40 tisíc lidí. Za totality také tajně vysvětil několik kněží z hradecké diecéze. Dnes uplynulo 10 let od jeho smrti.

„Být kostelnicí, to je pro mě služba. Jsem většinou v zákulisí, ale všechno musí být v pořádku připraveno jak pro návštěvníky, tak pro mše svaté, koncerty a další. Například na mše připravujeme obětní misku s hostiemi pro kněze i pro věřící, víno pro kněze, oblečení i pro asistenty kněžích, bohoslužebné knihy. Zapalujeme svíčky, v adventním čase chystáme výzdobu, zdobíme strom, na Štědrý den stavíme Královéhradecký betlém," popisuje Milada Fejtková.

A zve všechny do katedrály, kde vánoční období skončí 13. ledna. Monumentální cihlovo pískovcovou stavbu ale můžete samozřejmě navštívit i jindy v roce. Konkrétně teď od úterý do pátku od 10:30 do 12:00 hodin a od 13:00 do 15:00 hodin a v čase bohoslužeb.

Katedrála svatého Ducha a Bílá věž na Velkém náměstí v Hradci Králové

„Práce kostelníka je sice skrytá, ale člověk se tady zároveň setkává se spoustou lidí a to mi přináší radost. Posluchačům Českého rozhlasu Hradec Králové přeji na prahu nového roku 2019 hodně Božího požehnání z naší svatodušní katedrály a zvu je sem k nám, rádi je tady přivítáme," vzkazuje katedrální kostelnice Milada Fejtková, pro kterou je její služba i zjevným potěšením.

Spustit audio

Související