Kastelán Svojanova na hradě bydlí deset let, stále ale slýchává tajemné kroky

Místo, o kterém bude řeč, leží mezi Svitavskou pahorkatinou a Hornosvrateckou vrchovinou. Jeden z nejstarších českých královských hradů bývá někdy označován jako vila českých královen. V jeho architektuře se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím. To nikde jinde v Česku vidět nemůžete, jedině na hradě Svojanov. Jeho kastelána Miloše Dempíra se ptala Alena Zárybnická.

Kastelán Svojanova Miloš Dempír na hradě už skoro deset let bydlí. Prý by neměnil. Ročně hrad navštíví na 50 tisíc lidí. Patří tak vůbec k nejnavštěvovanějším památkám ve východních Čechách.

Co vás právě na hrad přivedlo? Zajímal jste se o historii?

Ano, od dětství. Svojanov byl i tehdy můj velmi oblíbený hrad. Mohu tedy říct, že se mi splnil můj dětský sen. Předtím jsem pracoval ještě na několika hradech a zámcích, nakonec mě osud zavál na Svojanov, kde bylo vyhlášeno výběrové řízení.

Na Svojanově už deset let bydlíte. Žijete tam spokojeně?

Vždycky říkám, že bych neměnil, a opravdu bych neměnil. Na hradě je pěkný život, sice je někdy trochu hektický, ale přece jenom to prostředí památky je neopakovatelné a nádherné. Velice si vážím toho, že mohu žít na tak krásném místě. Mám klasický byt 2+1, ale v pokojích jsou krásné klenby, není tam ani jeden roh pravoúhlý, jsou tam silné stěny, v létě je tam příjemný chládek, v zimě se tam docela drží teplo. Jinak tam mám samozřejmě všechny vymoženosti dnešní doby.

Jak je to s vodou? Předpokládám, že tehdejší hradní páni museli vodu mít a že se určitě pokoušeli vyhloubit tam studny. Používáte tu vodu ze studen dodnes?

Naše studna byla znovuobjevena až v roce 2011, takže voda z ní není moc pitná, ale část hradu je napojena na historický vodní zdroj z nedalekého kopce a část hradu, ta podstatná část, je napojena na obecní vodovod městyse Svojanova.

Interiér hradu Svojanov

Pojďme teď trochu do historie. Kdo hrad založil a proč?

Hrad vznikl někdy v době vlády Přemysla Otakara I. Založil jej královský purkrabí Svéslav z Bořitova a zkomolením jeho jména vzniklo pojmenování Svojanov. Hrad měl v podstatě dva úkoly. Jednak střežil historickou zemskou obchodní stezku, která spojovala Brno s Litomyšlí, druhým úkolem hradu byla ostraha historické zemské hranice mezi Moravou a Čechami.

O jeho důležitosti už nepochyboval ani Karel IV. Ten zařadil Svojanov mezi jedenáct nejvýznamnějších hradů, které neměly být nikdy prodány ani zastaveny, ale to se úplně nepovedlo.

To se úplně nepovedlo, protože už Karlův syn král Zikmund hrad zastavil do rukou pánům z Boskovic. Ti ve zdejším regionu ovládali rozsáhlé majetky a také si velmi vážili toho, že získali do držení královský hrad, který nechali pozdně goticky přestavět. Spousta památek z jejich doby se na hradě dodnes dochovala. Hrad ale střídal majitele poměrně často, zejména v 19. století se tam vystřídala dlouhá řada majitelů.

Jak je vlastně hrad po přestavbách veliký?

Je poměrně rozsáhlý, tvoří ho vnitřní a vnější hrad. Navíc jeho součástí je i gotická zahrada, která je jediná dochována ve střední Evropě. Je tam také rozsáhlý areál předhradí.

Svojanov z kopce, na kterém je kostel sv. Petra a Pavla

Je celý areál přístupný veřejnosti a kolik času si vyhradit na prohlídku?

Takových 90 procent areálu je přístupno veřejnosti. Snažíme se, aby se návštěvních mohli u nás podívat opravdu všude. Máme dva prohlídkové okruhy. Každý okruh zabere zhruba hodinu. Jeden představuje gotické hradní prostory a druhý okruh zámecké prostory z 19. století. I procházka venkovním areálem zabere minimálně hodinu času, pokud si návštěvníci chtějí všechny části hradu prohlédnout. Mohou se projít po parkánech kolem zahrady, projít samotnou gotickou zahradu, všechna nádvoří, ochozy na hradbách. Velice atraktivní je pro návštěvníky i výstup na vrchol věže, která je vysoká 26 metrů. Odtud je nádherný výhled do okolní krajiny.

K nejoblíbenějším částem prohlídky svojanovského hradu bude patřit podzemí a také legendy a mýty. Která z těch legend podle vašeho názoru má nějakou historickou souvislost?

Těch legend je spousta, protože jsou zaznamenány i v dobových kronikách. Taková trochu ponurá, ale opravdu pravdivá legenda je o paní Kateřině Zárubové z Hustířan, kterou nechal její švagr zavřít do sklepení hradu, aby se zmocnil jejího majetku. Ona tam po delší době zemřela ve strašných mukách. Když on soužen výčitkami svědomí nechal sklep potom otevřít, tak našel zesnulou paní Kateřinu se šíleným výrazem ve tváři, s vlasy rozcuchanými, šaty roztrhanými. Tato paní Kateřina se má podle legendy zjevovat v prostorách nádvoří hradu jako tajemná bílá paní.

Také správce Rašín je výjimečná postava svojanovských mýtů a legend.

Správce Rašín v době pánů z Boskovic stavěl dům zbrojnošů, přitom byl velmi krutý k poddaným a jeden z nich jej proklel. Takže on teď musí v noci jezdit z jeho hrobky v nedaleké Rohozné na hrad na ohnivém býku potupně zády dopředu, musí se držet oháňky, hrad objede a vrací se zpět do Rohozné.

Vy na hradě žijete dlouhou dobu. Slýcháváte v noci nějaké tajemné zvuky?

Kastelán hradu Svojanov Miloš Dempír a Alena Zárybnická

Slýchávám například přímo v prostorách, kde bydlím, kroky a různý pohyb v prostorách prvního patra, což naštěstí slýchávají i moje návštěvy, jinak už bych pochyboval sám o sobě. Jsou to pokoje, které jsou zamčené, kde nikdo není, nemůže se tam nikdo dostat. Opravdu se odtamtud ozývají velmi zřetelné zvuky. Pak slýchávám já i spousta zaměstnanců v pozdních večerních hodinách dětský pláč z protějšího lesa. Když jsem to slyšel poprvé, tak jsem se tomu divil, protože jsem neznal legendu, která se k tomu váže. Je to dítě, jehož celá rodina zahynula v době třicetileté války. Podle legendy to dítě bloudí lesy a hledá své rodiče.

Co Vás jako kastelána na té práci nejvíc těší?

Já mám největší radost z toho, že za tu dobu, kterou na hradě jsem, jsem mohl být přítomen v podstatě v posledních desetiletích největší rekonstrukci, která zde proběhla. A mohl jsem být přítomný těm změnám, kterými hrad prošel. Mohl jsem v podstatě den co den a týden co týden sledovat změny, které se provedly, co se podařilo opravit. Měl jsem možnost do toho i nějakým způsobem zasáhnout. Budovali jsme i novou instalaci na základě různých archivních dokumentů a popisů. To pro mě byla také úžasná věc, když se z prázdných a nevybavených prostor vytvořily ohromné, útulné a bohatě vybavené místnosti.

Minule seděl na vašem místě astronom a fotograf noční oblohy Petr Horálek a tady je jeho otázka pro vás: „Já bych položil velmi jednoduchou otázku vzhledem k tomu, že se dívám na hvězdy. Dívá se pan kastelán z hradu na hvězdy, jak vypadají?

Já musím říct, že na Svojanově je velmi krásná obloha a jsou velmi zřetelně vidět hvězdy, protože hrad je v podstatě v místě, které není nijak moc osvětleno. Ta obloha je velmi výrazná. Musím říct, že jsem se i naučil některá souhvězdí rozpoznat díky tomu. Druhá taková věc je, že máme na hradě i hvězdářský dalekohled, což je naprosto fascinující věc. Pro mě nejen kvůli hvězdám, ale i kvůli měsíci, který je vidět naprosto zřetelně, krásně jsou tam vidět nejmenší detaily.

Více o majitelích hradu, jeho přestavbách, otevírací době, proč se nazývá vila českých královen, legendách a mýtech, ale také těžbě grafitu v okolí si poslechněte ze záznamu.

autor: ZAR
Spustit audio