Káry s kovovým odpadem už nejsou vidět. Lidé nedostanou za železo peníze hotově...

10. duben 2015

Sběrné dvory hlásí malý zájem. Lidi odradil fakt, že nedostanou za železo peníze na ruku. Sběrné dvory platí převodem na účet, nebo složenkou. Těch ale vypsaly minimum, někde zatím ani jednu.

Josef Bartoš, pracovník sběrného dvora ve Vrchlabí spravuje vrata od skladu, na údržbu teď má víc času, stále totiž přichází málo lidí.

"Teď už sem tam někdo přijde, ale pořád nejsme tam kde jsme bývávali. Touhle dobou loni nebo předloni toho bylo o 70 procent více. Ale je to i počasím", vysvětluje vedoucí vrchlabského sběrného dvora Pavel Metlický.

Do podhůří se vrátila zima, lidé tedy zatím s úklidem vyčkávají. Navíc úplně vymizeli ti, co sem pravidelně přijížděli s kárkou plnou železa: „Nechodí, takoví ti, co někde něco sebrali nebo ukradli já nevím, tak ti nejsou".

Lidé si ale našli způsob jak za železo peníze získat

"Určitě to funguje, takové signály jsme měli, dokonce se nám k tomu jeden přiznal. že si podchytil takové ty sociální případy, kteří to tady dělají. Ty lístky dají jemu, on je vyplatí bokem. Nám je to jedno, my to nezkoumáme, máme číslo účtu a tam to pošlem", dodává Pavel Metlický.

Další část železného odpadu pravděpodobně končí za hranicemi v Polsku, kde lidé dostanou peníze na ruku.

Sběrné suroviny - neroztříděná hromada šrotu

Do sběrných dvorů teď přijíždí hlavně řemeslníci, klempíři, ti co se legálně potřebují železa zbavit. Fakt že nedostanou peníze na ruku jim podle Josefa Bartoše nevadí: "Přinesou železo, zvážíme to, nahlásím to slečně, napíše si účet, nebo na složenku".

„Určitě ten účet, složenky, zatím jsme se, po pravdě řečeno, myslím, že jsme se tím ještě nesetkali, jenom účty a ti co ho nemají, nechodí", říká Pavel Metlický a věří, že až chladné počasí skončí, lidé opět začnou sběr vozit.

Čtěte také

Spustit audio