Kardinál Duka převezme v Římě svůj titulární kostel

24. listopad 2012

V Římě dnes začíná kardinálská konzistoř. Účastní se jí také pražský arcibiskup Dominik Duka. Ten zítra převezme svůj titulární kostel sv. Marcelina a Petra a v pondělí zahájí na papežské univerzitě Sv. Kříže výstavu "Diktatura versus naděje".

Podrobnosti si řekneme s historikem Jaroslavem Šebkem, kterého zdravíme do Říma, dobrý den, pane docente.

Jaroslav Šebek: „Hezké dopoledne z Říma.“

Nejdříve k tomu zítřejšímu podvečeru. Jak už jsme řekli, kardinál Duka převezme jako svůj titulární kostel právě baziliku sv. Marcelina a Petra. Titulární bazilika je jedním z atributů kardinála. Můžete vysvětlit proč? Jak tahle tradice, že kardinál má baziliku v Římě, vznikla?

Kardinál Dominik Duka převzal 25. listopadu 2012 svůj titulární kostel sv. Marcelina a Petra v Římě

Jaroslav Šebek: „No to vlastně souvisí vůbec s historií kardinálského sboru, která upomíná právě i na dobu těch prvotních křesťanů žijících na území věčného města Říma, protože tehdy samozřejmě každý kardinál dostával baziliku, která nějakým způsobem připomínala rané doby křesťanství. A tato tradice zůstala zachována až do současnosti. A právě tato bazilika sv. Marcelina a Petra, kterou bude přebírat v neděli kardinál Duka, je také jednou z těch nejstarších bazilik v Římě. Nachází se dokonce shodou okolností vedle jedné z těch nejdůležitějších bazilik sv. Jana Lateránského.“

A co ještě o ní víme, co tedy víme o kostelu sv. Marcelina a Petra, který kardinál Duka převezme?

Jaroslav Šebek: „Tak tento kostel byl tak v 17. století výrazně barokně přestavěn. Je možné do něj i nahlédnout během eventuální návštěvy Říma, to je spíš taková nabídka pro posluchače, je tedy volně přístupný. Není tam třeba žádný takový výraznější atribut, jako je např. v bazilice sv. Kříže Jeruzalémského, kterou má stále kardinál Miloslav Vlk, kde jsou atributy Ježíšova umučení.“

My víme také, že v pondělí potom kardinál Duka zahájí v Římě ještě výstavu "Diktatura versus naděje". Už tenhle název naznačuje, že mapuje perzekuci církve v komunistickém Československu. Co na ní je k vidění, komu je určena?

Kardinál Dominik Duka převzal 25. listopadu 2012 svůj titulární kostel sv. Marcelina a Petra v Římě

Jaroslav Šebek: „Tak tato výstava je primárně určena pro italského návštěvníka a mapuje ve stručné zkratce období 1948 až 1989. Myslím si, že právě i toto období je důležité nějakým způsobem prezentovat v zahraničí a je tam samozřejmě i vzhledem k té cílové skupině, tedy italského návštěvníka, i kapitola nebo panely, které se věnují vztahům Československa a Vatikánu v období komunistického režimu a nakonec i našim duchovním tradicím, které byly takovým důležitým nástrojem k upevňování křesťanské a katolické identity.“

Kardinálská konzistoř začíná právě dnes v Římě. Hovořili jsme o tom s historikem Jaroslavem Šebkem. Děkuji za váš čas, mějte se hezky a na slyšenou.

Jaroslav Šebek: „Děkuji také a nashledanou.“

autoři: ehů , dkf
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.