Karafiátovi Broučci mají svůj pomníček na kopci Kamenice u Jimramova na Vysočině

16. prosinec 2020

Snad každý, alespoň tedy my starší, jsme v dětství narazili na Broučky Jana Karafiáta. Knížka o životě broučků vyšla v roce 1876 a autor ji dokončil v Jimramově na Vysočině, kde se také narodil. Nedaleko od Jimramova dnes mají Broučci dokonce svůj pomníček.

O pomníček na kopci jménem Kamenice nad Roženeckými Pasekami na Žďársku se zasloužila parta milovníků nejen samotné knihy, ale i Jimramova a okolí. Příroda je ve Žďárských vrších opravdu krásná a výlet za Broučky stojí za to v každém ročním období. „Všechno to jsou kluci, kteří mají osmdesát devadesát let,“ říká s úsměvem Miloš Sedler z Dalečína o spoluautorech pomníčku. Vybrali místo s krásným výhledem do širokého okolí.

Pomník představuje mohyla z navršených kamenů, které tvůrci myšlenky nanosili z okolí na zádech. Na ní je deska se seznamem jmen všech broučků, kteří se v Karafiátově knize vyskytují, a to i s roky narození a úmrtí.

Seznam jmen všech broučků, kteří se v Karafiátově knize vyskytují

Data autoři vypočítali podle vzorce, který je uvedený na informační ceduli visící na bříze kousek nad pomníkem. Vycházeli z roku 1876, kdy kniha vyšla, a potom už z děje knihy. V pomníčku je také malé skleněné okénko, za kterým jsou keramické postavičky Broučků. Důležitý je i jalovec, který roste hned vedle. V knize totiž broučci žili pod jalovcem.

Vrch Kamenice se díky připomínce Broučků stal vyhledávaným cílem procházek i kulturních akcí. Dokonce se tam konala i svatba. Autorům šlo především o to, aby se na Broučky a Jana Karafiáta nezapomnělo. „Třeba za První republiky se Broučci nesměli číst. Ale nakonec i za těch komunistů se Broučci četli,“ říká Miloš Sedler. A nejen četli. Byly natočené jako animované pohádky, každý si jistě vybaví loutky Jiřího Trnky. A řada z nás poslouchala jejich příběhy na deskách vyprávěných Karlem Högerem. Anebo je znáte třeba i jako rozhlasovou hru.

Vedle pomníčku je turistická odpočívka se stříškou, ale i panoramatické fotografie s místy ve výhledu.

Spustit audio