Kanalizace rozdělila Pilníkov. Proti projektu za 180 milionů protestují někteří obyvatelé

9. listopad 2018 09:16

Nový starosta Pilníkova na Trutnovsku Josef Červený musí hned po svém nástupu do funkce řešit zásadní záležitost - rozestavěnou kanalizaci za přibližně 180 miliónů korun. Někteří místní obyvatelé tvrdí, že je projekt předražený a protestují proti němu.

V Pilníkově na Trutnovsku už se radnice přes 10 let snaží o kanalizaci. Dva starostové to nedokázali dotáhnout do konce, teď se bude snažit třetí. Proti stávajícímu projektu se snaží bojovat občanské sdružení První pomoc Pilníkovu, které upozorňuje především na vysokou cenu. Město se zhruba 1 200 obyvatel má za kanalizaci zaplatit přibližně 180 miliónů korun. 

Jak se kontroluje kvalita pitné vody? Co nepatří do kanalizace? Jak můžeme šetřit vodou?

Čistá voda (ilustrační foto)

Technolog pitných vod společnosti Královéhradecká provozní Pavel Král v naší radioporadně. Téma: voda je život. Pořebujeme vodu pitnou a potřebujeme s ní šetřit.  

První projekt na kanalizaci začali v Pilníkově chystat před více než deseti lety. Město získalo i dotaci, která by tehdy pokryla přes 90 procent nákladů, ale proti se postavilo občanské sdružení První pomoc Pilníkovu. Jeho předseda Jiří Geisler popisuje proč: "Půjčili jsme si projektovou dokumentaci. Nechal jsem ji posoudit na Vysokém učení technickém v Brně a ti řekli, že tam našli spoustu chyb jen tím, že si to prolistovali. Že by to bylo pro obec strašně nákladné."

Petici občanského sdružení proti projektu podepsalo podle Jiřího Geislera 527 lidí ze zhruba 700 voličů a město tedy už hotový projekt zastavilo a dotační peníze vrátilo. Po následné změně na radnici se k němu vrátilo znovu. Jenže místo původních zhruba 120 miliónů korun už nový projekt vyšel na 180 miliónů. 

Kanalizace, technika

Sdružení První pomoc Pilníkovu se ozvalo znovu: "Vzal jsem si kritéria Státního fondu životního prostředí a tam jsou uvedeny finance ekvivalentní na jednoho obyvatele v obci. Pokud se má napojit přibližně kolem 700 obyvatel, ale to číslo vám přesně neřeknu, protože mi jej ani starosta nebyl schopen říct, a mělo by se to celé stát 180 milionů korun, tak se my v Pilníkově do té tabulky vůbec nevejdeme."

Kanalizaci teď řeší už třetí starosta - nově zvolený Josef Červený ze sdružení Občané spolu. Podle něj nejsou čísla o počtu připojených tajná. Na kanalizaci má být zatím napojeno 992 obyvatel, tedy přes 80 procent, a výhledově i víc. Stávající projekt bude chtít nové vedení radnice dokončit. Také proto, že na kanalizaci už pracují dělníci.

Kanalizace, technika

"Teď se prokousávám dokumentací, která k tomu tady samozřejmě je. těch papírů jsou stohy a nechtějte po mě v tuto chvíli rozřešení, jestli je to dobře nebo špatně, hodně peněz nebo málo. Ale myslím si, že to bylo děláno s velkou péčí. Do výběrového řízení se přihlásilo 27 firem, z nich bylo 7, které chtěly pokračovat a připravit nějakou nabídku. A ty nabídky byly hodně podobné," říká Josef Červený.

pití vody, voda, pitný režim

Podle referenta investic a správy majetku Tomáše Voborníka má zdražení z původních 120 na 180 milionů korun několik důvodů. Například, že si dnes společnosti účtují i o 60 procent víc za práci, protože zhotovitelských firem je nedostatek a práce naopak přebytek, ale navýšení přinesly i nutné změny v projektu.

"Například v ulici Hradčín, tak se dostáváme do hloubky nějakých 4,5 metru, kde nám i sondy naznačují, že jsou tam tekuté písky a bude tam opravdu problematické zakládání," doplňuje Tomáš Voborník.

Nový starosta Josef Červený svolal na konec listopadu veřejné projednávání, kde si chce s občanským sdružením, které je proti stavbě kanalizace - i za účasti projektantů a dodavatelů - všechno jednou provždy vyříkat a uzavřít.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související