Kanalizace Kostelec nad Orlicí - napojení lokality Skála

22. září 2010

Město Kostelec nad Orlicí výrazně pokročilo v problematice čištění odpadních vod. Vybudování a napojení nové kanalizace v lokalitě "Na Pekajně" na stávající kanalizační systém a ČOV je dalším ohleduplným krokem směrem k přírodě. Projekt výstavby kanalizace se týká části území Kostelce nad Orlicí nazývané Skála, která má cca 1 100 obyvatel. Ve výhledu je uvažováno s nárůstem dalších přibližně 300 obyvatel. Část lokality je již napojena na stávající ČOV, napojení zbylé oblasti bylo tedy i nutným předpokladem pro další plánovanou výstavbu rodinných domů. Stavba obsahuje pět stavební objektů a dva provozní soubory. V rámci projektu byla vybudována nová jednotná kanalizace, odlehčovací komora a čerpací stanice odpadních vod.

Stoková síť je vedena pod stávající zástavbou a přivedení odpadních vod na ČOV je řešeno gravitačními stokami v dimenzích 200 - 600 mm, výtlakem a podzemní čerpací stanicí. Celá stavba jen minimálně zasahuje do rázu krajiny.
Lokalita na Skále je umístěna v povodí Lhotského potoka a řeky Divoká Orlice, kam je zaústěna stávající jednotná kanalizace několika výpusťmi. Nová síť stok podchycuje stávající větve kanalizací zaústěných přímo do vodotečí a nově navržené kanalizační sítě z předpokládané zástavby rodinných domů. Stejně tak u deseti stávajících rodinných domů mohly být nahrazeny septiky novým napojením do vybudované kanalizační sítě. Ta je ukončena v přečerpávací šachtě. Odtud jsou odpadní vody čerpány pod řekou Divoká Orlice do stávající kanalizace ústící do čistírny odpadních vod na druhém břehu.
Vítězem výběrového řízení na dodavatele díla se stala společnost VCES a.s. "Vodohospodářské stavby patří již léta k silným stránkám naší společnosti. Jsem rád, že jsme tuto skutečnost potvrdili i v Kostelci nad Orlicí a hotové dílo uvedli do užívání s tříměsíčním předstihem než jsme se zavázali na začátku projektu," sdělil Ing. Tomáš Kouba, obchodní manažer společnosti VCES a.s. Autorem projektu je společnost VIS - Vodohospodářsko-inženýrské služby, spol. s r.o. a provozovatelem díla bude společnost AQUA SERVIS a. s. Rychnov nad Kněžnou.
Investice do vybudování nové kanalizace si vyžádala z dotačního programu Ministerstva zemědělství 7 384 000 Kč, tedy polovinu celkových nákladů. Z rozpočtu Královéhradeckého kraje pak 1 477 000 Kč. Investiční náklady hrazené městem Kostelec na Orlicí dosáhly celkové výše 7 384 860 Kč.

Spustit audio