Kam na výlet o víkendu? Do Poděbrad užít si Léto v lázních nebo na zámek Nelahozeves stát se kejklířem

6. srpen 2020 11:00

Užijte si pestrý letní víkend a vyrazte do Poděbrad na lázeňský speciál Českého rozhlasu Léto v lázních, zaběhat si do Kutné Hory nebo se na jeden den staňte kejklířem na zámku Nelahozeves. Přečtěte si naše tipy na zajímavé akce ve středních Čechách.

Již v pátek je pro milovníky pohybu připravená první část běžeckého závodu v Kutné Hoře Dačického 12. Začíná se nočním během od deváté večer. Start je u chrámu svaté Barbory a trasa má dva kilometry. Hlavní závod na 12 km údolím Vrchlice a Bylanky se pak poběží v sobotu od půl jedenácté dopoledne. Připravené jsou i doprovodné dětské závody.

Lázeňská sobota s Českým rozhlasem

V sobotu si můžete v Poděbradech užít lázeňskou atmosféru s Českým rozhlasem. S letním projektem Léto v lázních tam dorazí moderátor Pavel Kudrna a kromě živého přenosu pořadu Výlety lehce po 13. hodině na návštěvníky čeká živá hudba. Už v 12:30 zazpívá Marcel Zmožek, od 14:00 odpoledne pak Pavel Vítek. Více informací o akci najdete zde.

Festivalová atmosféra Léta v lázních ve Františkových Lázní

Jeden den kejklířem a vojáci v dobových uniformách

Zámek Nelahozeves nabízí v sobotu Den s umělcem. Zájemci si od půl desáté dopoledne mohou vyzkoušet, co dělá takový bubeník, švadlenka nebo kejklíř. Připravené jsou dílny pro děti, loutkové představení, stánky s ručními výrobky, módní přehlídka renesančních kostýmů nebo ukázka historických tanců. Akce se koná do páté odpoledne.

Bitvu u Kolína z roku 1757 dnes připomene Válka v krajkách. Těšte se na vojáky v dobových uniformách, armádní tábor, přesné repliky zbraní včetně kanónů a samozřejmě bitevní ukázky. Začíná se ve dvě hodiny odpoledne v Křečhoři průvodem, ve čtvrt na čtyři se rozběhne doprovodný program, v půl páté proběhne rekonstrukce bitvy a v půl desáté v noci zazní noční dělostřelecké salvy.

Logo

Pohádková neděle

Zámek Hořovice hostí Svatovavřinecký jarmark. Mezi desátou až osmnáctou hodinou budou stánky plné originálních řemeslných výrobků a tradičních lahůdek, zájemce zabaví také řemeslné dílny. Samotná památka pak nabízí prohlídky zámeckých expozic, originální výstavu her a hraček šlechtických dětí nebo Cestu za pokladem v zámeckém parku.

Na zámku Mnichovo Hradiště dnes s potomky nebo vnoučaty můžete vyrazit za pověstmi Českého ráje a Pojizeří. Pohádkové dopoledne se do konce srpna koná každou neděli a prohlídky s průvodci v dobových kostýmech začínají v 10:15 a 10:45. V 11:30 navazuje loutkové představení v zámecké zahradě.

A v Mělníku hrají neobvyklé pohádkové představení Liščí víla. Od čtvrté odpoledne uvidíte příběh o lásce nespoutané víly a statečného lovce na pozadí boje mezi lidmi a obyvateli čarovného lesa. Kus na motivy staré japonské legendy zahrnuje párovou i závěsnou akrobacii, pantomimické sólo a scénický boj. A hraje se v sadech u Masarykova KD.

Spustit audio