Kalu aneb kornoutici můžete mít i jako pokojovku. Miluje vlhkou a kyprou půdu

20. září 2022

Kdysi bílé kaly patřily do svatebních kytic, dnes je můžete pěstovat nejen jako pokojové květiny, ale i jako velmi dekorativní květiny záhonové. A rovněž barevná škála se značně proměnila a obohatila. Jsou kultivary žluté, přes různě oranžové a rudé až k fialovým.

Kaly jsou doma v jižní Africe, ale při troše péče se jim dobře daří i v našem pásmu. Pokud pěstujeme kalu v květináči, můžeme jí dopřát letnění na zahradě. Pokud se rozhodneme pěstovat ji venku, pak s ní zacházíme jako s jinými hlíznatými rostlinami – jako jsou například jiřiny.

To znamená, že na podzim vyjmeme hlízy ze země, lehce je očistíme a umístíme v mrazuprosté místnosti. Někdy se doporučuje zasypat hlízy pískem nebo rašelinou, ale není to nutné. Na jaře je můžeme nechat trochu narašit, porostou pak rychleji a sázíme zhruba v měsíci květnu.

Záhon by měl být prokypřený, vyhnojený a půdu můžeme i vylehčit pískem. Hnojíme kompostem nebo hnojivem pro pokojovky a pak při začátku kvetení použijeme hnojivo, které květ podporuje. Kaly milují vlhkost, takže nezanedbáváme zalévání.

Nastane ovšem období, kdy kala začne vadnout, listy opadávají – a tím si říká o odpočinek, nehnojíme, zaléváme jen nepatrně a po dvou měsících kala „ožije“ a pokračuje v růstu.

A jak je můžete namnožit? Poslechněte si v reportáži našeho Hobby magazínu.

Spustit audio