Kachní prsa s pikantní omáčkou - pečená drůbež je populární tradice

Svatomartinské hody jsou v plném proudu, neodmyslitelně k nim patří pečená husa, zelí a knedlík. A k tomu nejlépe svatomartinské víno. Česká tradice, která zapadá do venkovského a dnes už také městského života, je čím dál tím populárnější.

Pečená drůbež tak zahajuje procesí zimních lahůdek, které prověřila tradice.

My jsme si pro vás dnes připravili zajímavý recept na pečená kachní prsa.

Kachna v moderním podání! Zapomeňte na zdlouhavé pečení a mastnotu. Tohle jsou šťavnatá prsíčka s neotřelou omáčkou.

A co budete potřebovat?

kachní prsa s kůží
160 ml vývaru
3 lžíce čerstvého kopru
2 lžičky medu
2 lžíce kremžské hořčice
sůl
mletý pepř
olej

Postup přípravy kachních prsou s pikantní omáčkou:
Kachní prsa očistíme a kůži zlehka nařízneme do mřížky a do zářezů vetřeme sůl a pepř. Maso potřeme olejem a necháme v chladu odpočinout alespoň 30 minut.
Na suché rozpálené pánvi opečeme kachní prsa kůží dolů dozlatova a potom je otočíme a opečeme z druhé strany. Pak maso přendáme do pekáčku, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a necháme asi 15 - 20 minut dojít.
Mezitím si připravíme omáčku.
K výpeku z kachního masa přidáme olej, med, hořčici a podle potřeby vývar. Vše přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu mírně probublávat. Nakonec vmícháme čerstvý kopr, omáčku odstavíme z tepla a zakryjeme asi na minutu poklicí, aby se chutě prolnuly.
Hořčicovo-medovou omáčku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Kachní prso (ilustrační foto)

TIPY na pečenou drůbež:

Všechny druhy domácí a divoké drůbeže pečeme stejným způsobem. Očistíme ji, vykucháme, opláchneme a osolíme (prsíčka a stehna můžeme protáhnout slaninou).

Na troše sádla upečeme drůbež v troubě do červena. Během pečení ji často podléváme.

Pečeme tak kuře, kapouna, perličku, bažanta, koroptev (tu obalíme slaninou), holuba, krocana, kachnu a husu (pod kachnu a husu obvykle nedáváme sádlo, pouze vodu).

Vnitřek kachny a husy můžeme posypat majoránkou.