Kačenky teď putují za zimním spánkem. Vládkyně Orlických hor zdobí Kačenčinu pohádkovou stezku

7. listopad 2020 08:54

Zima v Deštném v Orlických horách Kačenkám nesvědčí. Osmnáctka dřevěných děvčat, která na pohádkové stezce zastupují vládkyni hor princeznu Kačenku, se proto z pohádkové stezky přestěhovala k zimnímu odpočinku i k regeneraci.

Stěhování půvabných dřevořezeb nejslavnější české princezny k Ateliéru zvonaře a hrnčířky v Deštném si nenechala ujít redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Kačenky ztvárněné známou řezbářkou Jarmilou Haldovou zdobí v turistické sezóně interaktivní zastávky na pětikilometrovém okruhu Deštným a okolím.

Část dřevořezeb se do jara zabydlí v deštenském muzeu, další zůstanou na návštěvě v Ateliéru zvonaře a hrnčířky Na Staré cestě a některé půjdou k „lékaři“, aby se na novou sezónu zase dostaly do kondice.

Žádnou jinou vládkyni hor u nás nepotkáte

Princezna Kačenka vládne Orlickým horám a chrání je už tři stovky let. V českých zemích žádnou jinou vládkyni hor nepotkáte.

Princezna Kačenka vládne Orlickým horám a chrání je už tři stovky let

V Deštném si pro poutníky připravila osmnáct zastávek s interaktivními prvky a úkoly, které vždycky souvisí i s příběhem daného místa.

Čtěte také

Na stezce se seznámíte i s dalšími pohádkovými postavami - a to i v zimě, když jsou dřevěné Kačenky na zimní rekreaci.

S putováním, jehož délku si určíte sami, můžete sbírat razítka, po nasbírání alespoň deseti získáte odměnu. Když „ulovíte“ všech osmnáct, postoupíte navíc do slosování o další ceny.

Kačenčina pohádková stezka vás zavede mimo jiné do srubu pod Velkou Deštnou, k rybníku Start, do deštenského muzea, k altánu nad Matoušem v Jedlové, k lanovému parku, ke Kozímu chlívku na Studený vrch nebo do Luisina údolí.

Spustit audio

Související