Kabaret U Vrtaného kolena

13. březen 2018

Peníze hýbou světem! Jak je ale získat snadno a bez námahy? Prostřednictvím sarkastické show na to odpovídá Kabaret U Vrtaného kolena brněnského divadla BuranTeatr. Fenomén peněz, bohatství a chudoby je zde nahlížen žánrem komických skečů, anekdot, pseudopřednášek, přísloví, protestsongů i hospodských písní. Vítejte na jevišti, kde pečení holubi sami lítají do huby a koláče jsou i bez práce!

„Prachy. Prašule. Kačky. Love. Keše.“ Jak je legálně nabýt radí kvalifikovaný poradce v oboru senioři a vychytralá zlatokopka. O tom, že peníze není až tak snadné sehnat, a jak s nimi správně zacházet, hovoří jiní – profesionálové z ulice, ale i pacienti nenasytných psychologů. O problematice peněz v kontextu ovládání světa se dozvíme na tajném zasedání evropských měn. Příležitost k diskusi dostanou i lidé, kterým z nepochopitelných důvodů na penězích nezáleží. Tuto okrajovou skupinu paradoxně zastupuje nenáročná a šťastná prostitutka. Utrácejte a nešetřete! Peníze jsou všude, stačí si je jen vzít. Právě jste byli poučeni, jak na to.

Kabaret U Vrtaného kolena

Kabaret U Vrtaného kolena aneb Rozbijte prasátka, přátelé!, jak zní celý název divadelní inscenace, měl premiéru 5. listopadu 2016. Do scénáře BuranTeatru, který sestavila dramaturgyně Sabina Machačová, přispěli také hosté – S. d. Ch. (Tajné zasedání), Zdeněk Kocián (Prachy, děti, senioři a Vy), Jiří Jelínek (píseň Láska) a Jan Šotkovský (písně Pohlédni, chlapče a Hymna lakomců). Sama Machačová je navíc autorkou Monologu zlatokopky, písní Peníze jsou super, Kuplet spokojené kurtizány, Závislost a Smrt kapitálu. Řada scén v inscenaci, kterou režírovala Gabriela Ženatá, „vznikla z iniciativy hereckého týmu, prostřednictvím improvizací a diskusí,“ jak se uvádí v programu. Hudba k písním, stejně jako jejich pěvecká a nástrojová interpretace, je též kolektivním dílem. Vtipné, chytré a temperamentní dílo bravurně ovládá pětice účinkujících aktérů – Kateřina Veselá, Kristýna Hulcová, Lucie Ingrová, Pavel Novák a Lukáš Rieger.

Kabaret U Vrtaného kolena

Rozhlasová inscenace se natáčela na Sokolském stadionu v Brně, kde BuranTeatr sídlí. Nejde ale o záznam představení s diváky. Pořad byl upravován a snímán speciálně pro posluchače Českého rozhlasu.

Kabaret U Vrtaného kolena

Účinkují: Kateřina Veselá, Kristýna Hulcová, Lucie Ingrová, Pavel Novák a Lukáš Rieger

Divadelní režie: Gabriela Ženatá
Divadelní dramaturgie: Sabina Machačová
Divadelní mistr zvuku: Ondřej Kalužák
Hudba: Gabriela Ženatá a BuranTeatr
Režie: Lukáš Kopecký
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Michal Zelinka

V Brně natočila Tvůrčí skupina Drama a literatura v roce 2017.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.