K projektu jednotných přijímacích zkoušek se v našem kraji nepřipojilo 6 škol

16. listopad 2014

Mnohé kraje se připojily k pilotnímu testování jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. Ty budou povinné od roku 2016. V Královéhradeckém kraji se po ostrých debatách nakonec testování nezúčastní 6 škol, i když jim krajský úřad doporučil opak. Výsledky přijímaček mají být v budoucnu přenositelné. Znamená to, že budou platit i na jiné škole. Proti pilotnímu ověřování zkoušek byli v Královéhradeckém kraji hlavně ředitelé gymnázií - tři z nich se do projektu nakonec skutečně nezapojí.

Mezi nimi je také gymnázium Náchod. Jeho ředitel Pavel Škoda se pro Český rozhlas odmítl vyjádřit s tím, že důvody jsou soukromé a nechce je zveřejňovat. Další dvě gymnázia jsou z Hradce Králové - Boženy Němcové a J.K.Tyla. Ředitel posledně jmenované školy Robert Novák k tomu měl dva důvody. První je podlě něj ten, že je projekt v rozporu se školským zákonem, který stanovuje, že žák má právo složit dvě přijímací zkoušky na dvě školy. Jako druhý důvod uvádí to, že jde o pokusné ověřování naostro: "Maturity je jednoduché dořešit, protože jsou opravné termíny. Ale přijímací zkoušky jsou jednorázová záležitost."

Robert Novák argumentuje také tím, že státní maturity se několikrát testovaly zkušebně.

Připojit se do pilotního projektu mohly i soukromé školy. Podle ředitele Podorlického vzdělávacího centra v Dobrušce Vladimíra Voborníka - který školu do tohoto projektu nepřihlásil - není tento pilot pro všechny tipy škol - jako příklad uvádí také státní maturity: "Už se objevilo, že jednotné státní maturity jsou nesmysl a že se to bude muset celé předělat. Tak si myslím, že mít jednotné přijímací zkoušky na různé profese, není úplně fér".

Začíná první kolo přijímacích zkoušek na střední školy

Čtěte také

Ředitel gymnázia v Rychnově nad Kněžnou Petr Kačírek původně nechtěl školu do pilotu zapojit. Nakonec souhlasil, ale má výhrady například k tomu, že bude na jednotlivých ředitelích, jakou dají testům váhu.

Projekt školám umožňuje doplňující testy po 22. dubnu. Podle Petra Kačírka je to nesmyslné, protože nikdo nemůže po žácích chtít, aby přišli dvakrát. A tak podle něj školy nemůžou zohlednit své zaměření.

Podle krajské radní pro školství Táni Šormové je ale pilotní program důležitý: "Aby bylo porovnatelné a jasné jaké děti se do jednotlivých škol hlásí a jaké děti jsou kam přijímány. V žádném případě bych ale nechtěla, aby ten pilot byl jakkoliv spojen s případným slučováním škol."

Střední školy totiž nabízejí dvojnásobek míst než je deváťáků. Někteří ředitelé tak mají obavy ze slučování středních škol.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio