K majetkovému vypořádání společného jmění manželů soud nepotřebujete. Doporučuji nesoudit se

3. červenec 2018

JUDr. Zdeněk Rudolecký hostem naší radioporadny na téma: majetkové vypořádání manželů.

„Majetkové záležitosti, tedy majetkové vypořádání společného jmění manželů, k tomu soud nepotřebujeme a já vřele doporučuji, nesoudit se. Víc prosoudíte, než získáte,“ říká JUDr. Zdeněk Rudolecký.

Potřebujeme k tomu dohodu, pokud se nedohodneme, rozhodne soud.

Soudní spory jsou zdlouhavé, lhůta je v podstatě tříletá, do tří let od právní moci rozvodu manželství je zapotřebí podat žalobu na soud.

JUDr. Zdeněk Rudolecký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Pokud tak neučiníme, platí, že u movitých věcí je vlastníkem ten, který tyto movité věci po dobu těch tří let drží. U nemovitých věcí je to velice jednoduché, ty se rozdělí na půl.

V katastru se zaznamená změna, ale je potřeba to nahlásit. Protože katastr nesleduje, kdy jste se rozvedli. Je třeba podat návrh na to, aby byl majetek rozdělen na půl.

Promlčecí, tříletá lhůta, nám nezabraňuje, abychom se nemovitého majetku zbavili, nadále jsme společnými vlastníky, ale už ne ve společném jmění, ale jmění výlučném.

Celou radioporadnu s JUDr. Zdeňkem Rudoleckým si můžete poslechnout v našem archivu.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.