Jurkovičův most v novoměstské zámecké zahradě působí jako zjevení. Připomíná valašské lidové stavby

6. prosinec 2018
Česko – země neznámá

V zahradě zámku v Novém Městě nad Metují čeká návštěvníky překvapení. Krytý dřevěný most, který navrhl známý architekt Dušan Jurkovič. Originální stavba, která patří mezi nejzajímavější památky Královéhradeckého kraje, působí na příchozí jako zjevení. Zahradní most s domkem uprostřed připomíná valašské lidové stavby, a někomu dokonce Perníkovou chaloupku.

 

Na začátku 20. století při přestavbě zámku v Novém Městě nad Metují, nechali jeho majitelé bratři Cyril a Josef Bartoňové z Dobenína v letech 1909 až 1912 přebudovat bývalý hospodářský dvůr na květinový park a zrekonstruovat přilehlou terasovitou zahradu na severozápadním okraji zámku podle projektu věhlasného slovenského architekta Dušana Jurkoviče.

Ten obnovil někdejší tradici přemostění prostoru a pro snadnější přístup z horní terasy do parku s kašnou nechal na místě bývalé dřevěné lávky postavit krytý most ve stylu lidové valašské architektury. Od roku 1911 tak most slouží jako malebná vyhlídka i úkryt před nepohodou.

Zámecká zahrada je i ve své nynější podobě stále ještě Jurkovičovým dílem. Nevzhledný dvůr přeměnil v pěkný parčík s vyhlídkou do údolí. Znovu byly vybudovány terasy a opatřeny bílým zábradlím. Prostor za stezkou se změnil ve francouzskou zahradu. Horní část, v těsné blízkosti budovy zámku, rozčlenily terasy s květinovými záhony a dřevěnými plůtky.

Kudy by mohli projít Jeníček s Mařenkou

Z novoměstského náměstí Jurkovičův most nezahlédnete. V návštěvnické sezóně ho ale můžete vidět ze zámecké věže nebo při procházce zahradou. Ta zároveň supluje městský park, který Novému Městu nad Metují chybí. A když je v zimě zahrada uzavřená?

"Když kolemjdoucí najde tu vhodnou uličku z malého náměstí, které je předprostorem před velkým náměstím, dostane se do bývalého obranného příkopu, nad nímž se most klene. Pokud je zámecká zahrada v zimě a v časném jaru zamčená, tak se tam zájemce snažíme navést a splnit jim přání, aby stavbu viděli," říká Ondřej Daněk, kastelán novoměstského zámku. A potvrzuje, že někdo originálnímu přemostění říká Perníková chaloupka, jiný Valašská jizba.

Většinou jsou prý ale ti, kteří most vidí poprvé, hodně překvapení. "Jurkovič, kterému se také přezdívá básník dřeva, měl svůj nezaměnitelný rukopis. Tady u nás netypicky vložil do zámeckého areálu prvky lidové architektury, ale ona působí kupodivu velmi harmonicky, pro děti až pohádkově. Navíc je to ekologická stavba ze dřeva a do přírody, potažmo do zahrady patří," dodává kastelán.

Jurkovičův most překlenuje bývalý obranný příkop

Hlavní věž uprostřed mostu měří zhruba 12 metrů. Je v ní nejprostornější místo, které slouží i jako "výhybna" pro návštěvníky, protože chodbička uvnitř mostu je poměrně úzká. A také je to vyhlídkové místo. Okny uvidíte mimo jiné do květinové zahrady.  

Aby atmosféra místa byla ještě silnější, nastaví vám tam zrcadlo trpaslíci, kteří hlídají zahradu. Jsou to karikatury šlechticů, měšťanů a venkovanů, které vznikly v dílně Matyáše Brauna v první třetině 18. století. Představují alegorie lidských charakterů a vlastností. Některé jsou umístěné i před zámkem.

Zámecká zahrada v Novém Městě nad Metují, to je romantika, objevování a klid pro relaxaci. Na jedinečnosti jí ale dodává zejména unikátní Jurkovičův dřevěný most.

autor: VaW
Spustit audio