Jubilejní synagoga v Praze slaví 100. narozeniny

8. září 2006

Na letošní rok připadá 100. výročí stavby Jubilejní synagogy v pražské Jeruzalémské ulici. Tato synagoga vznikla jako náhrada za tři synagogy v Židovském městě, jež byly zbourány v procesu pražské asanace. Je dílem vídeňského architekta V. Stiassneho a stavitele A. Richtra a představuje unikátní příklad použití maurské architektury na synagogální stavbě. U příležitosti 100. výročí synagogy pořádá společnost Matana výstavu fotografií s názvem Židovské město pražské 1870 - 1914.

Výstava přibližuje staré Židovské město, významné osobnosti, které v něm žily, a přirozeně poskytuje i informace o Jubilejní synagoze, jež se tak sama stává exponátem.

Zmizelá židovská Praha dodnes oslovuje své obdivovatele na dochovaných vedutách a fotografiích. Výstava v jedinečném prostoru Jubilejní synagogy jim umožní znovu vnímat její krásu a tajemno v nových podmínkách.

Výstava probíhá pod záštitou předsedy Ústavního soudu, JUDr. Pavla Rychetského, v rámci Roku s židovskou kulturou, Dnů evropské kultury a navazuje na Evropský den židovské kultury.

Výstava bude zahájena v neděli 10. září 2006 v 11.00 a potrvá do 8. listopadu. Otevřena bude denně kromě soboty a židovských svátků od 13.00 do 17.00 hodin.

Spustit audio