Jsou knihy, které vyvolávají chuť k jídlu, shodují se Halina Pawlowská a Ivan Vodochodský
Na oběd si k sobě na chalupu Halina Pawlowská tentokrát pozvala milovníka dobrého jídla i dobré literatury, herce, producenta a kuchaře Ivana Vodochodského. A jejich rozhovor se, jak jinak, točil hlavně kolem jídla.
Jídlo se projevuje i v knihovně Ivana Vodochodského. „Mám asi 600 kuchařek a knížek, které se točí okolo jídla nebo vína. Povídky i romány. Taky sbírám filmy o jídle.“ Jeho sbírka prý neleží jen tak bez užitku na polici, ale je mu zdrojem inspirace nejen v kuchyni.
„Jídlo lidi sbližuje. Vždyť u stolu se uzavírají pakty a smlouvy, konají se svatební i pohřební hostiny. Všechno se děje u jídla,“ uvažuje Vodochodský a přiznává, že momentálně propadl španělské šunce a sardinkám.
Jak jde jídlo dohromady s poezií? Kteří autoři otevřeli Ivanu Vodochodskému jeho gastronomické obzory? A může jídlo působit eroticky? Poslechněte si celý rozhovor v audioarchivu.
Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.
Související
-
Dominantou kuchyně je stojan na šunku. Ivan Vodochodský jede na španělské vlně
Kuchař milující herectví, nebo herec milující gastronomii. Ivan Vodochodský je moderátor, hrál v seriálech i muzikálech a v poslední době ho hodně baví televizní seriály.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.