Jsou chvíle, kdy jde o víc, než o život. Ve Svatojánu vítají duše předků a nehází flintu do žita

31. prosinec 2017

Ve Svatojánu střeží hořící poleno a pečou sluneční koláčky. Eva Francová, autorka Kuchařek ze Svatojánu a výtvarnice, žije se svou velkou rodinou v souladu s přírodou ve Svatojánském Újezdu na Jičínsku, v domě se Slunečním znamením. Sešly jsme se v adventním čase, který rodina Francových chápe především v souvislosti s přírodou a s jejími cykly.  

„Život má hlubší smysl, v životě jsou okamžiky, ve kterých jde o víc než o život. To je poselství zimního slunovratu, 21. prosince a jádro našich prosincových oslav je pro nás právě v něm," přibližuje Eva Francová trochu jiný pohled na vánoční čas.

Eva Francová vystudovala kamenosochařskou školu v Hořicích a pár let se touto profesí živila. Postupem času se od ní vzdálila až do kuchyně a k léčivým bylinkám.

Čtěte takéBlog Kuchařky ze Svatojánu

„V minulosti jsem taky na soukromém profilu na facebooku zveřejňovala fotografie krajin a portréty a občas jsem tam zařadila i snímek jídla, které jsem uvařila. Kamarádka mi navrhla, ať si založím veřejnou stránku s recepty. Udělala jsem to v březnu roku 2012, jsou tam vegetariánské a veganské recepty. Počet fanoušků od té doby stále stoupal a já se tomu stále divím," usmívá se autorka úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu, která pak vydala i tři kuchařské bestsellery a nejnověji i knihu „Rok ve Svatojánu", který je o zahradě, bylinkách, rituálech a dobrém jídle.

Zátiší ve Slunečním domě s novou knihou Evy Francové

Právě tato kniha nás v prosinci svedla na společnou rozhlasovou vlnu, protože zahrnuje i kapitolu Advent.

„Hlavním smyslem a poselstvím adventu, zimního slunovratu i Vánoc samotných je zhodnocení, zvážení toho, čím jsem byla, co jsem vykonala a jak být lepším člověkem, který se zrodí v novém roce," píše Eva Francová, která zároveň prozrazuje, jak v zimním slunovratu, který je jedním z nejkrásnějších, ale také nejtajemnějších svátků v roce ochránit sebe a své rodiny, jaký význam má zdánlivě prostý věnec z břečťanu, oheň, požehnané poleno čili badnjak.

Sluneční koláč pro duše předků i stolovníky

„Štědrý den samotný je pro naši rodinu vlastně takovou úlitbou společenským zvykům, a hlavně dětem. Pečeme sluneční koláčky - zrovna tolik, kolik je stolovníků plus jeden pro duše předků. Jeden krásný štědrovečerní zvyk ale dodržujeme. Než se posadíme k večeři, každý z nás vzpomene na své mrtvé. Pronese pár slov, vzpomínek, slova radostná i slova odpuštění, pokud jsou třeba, a pozve dotyčného ke svátečnímu stolu. Děti, které jsou obřadu přítomné, velmi dobře vnímají, co se děje a jak mluvíme o lidech, kteří už nejsou mezi námi," popisuje jeden z rituálů rodačka z Hořic, která stále zůstává věrná svému milovanému kraji.

Sluneční dům ve Svatojánu má v kuchyni i své sluneční hodiny, které vytvořila Eva Francová

S laskavým svolením „kuchařky ze Svatojánu" připojujeme recept na její Sluneční koláčky: Letošní vánoční sluneční koláčky jsem zkusila udělat nikoliv z kynutého, ale z křehkého těsta a podobají se proto spíš cukroví než koláčům. Jsou ale výtečné!

Nejdříve v míse zpracujeme prsty drobenku ze 120 g rostlinného másla (např. Alsan nebo Cocovit), 70 g rapadury (nebo cukru) a 340 g hladké mouky. Vrchovatou lžíci vanilkové Hrašky (nahrazuje vejce) promícháme s trochou vody na řidší kašičku a vmícháme ji do drobenky. Cílem je tak akorát tuhé těsto, které se nesmí drobit, ale ani lepit. V případě potřeby přidejte trochu studené vody nebo mouky. Těsto necháme v chladničce hodinu odpočinout, pak znovu prohněteme a rozdělíme na 10 stejných dílů. Z každého odkrojíme kousek o velikosti datle, ze kterého vyválíme tenkého hada a stočíme ho do spirály, budou z nich ozdoby na koláčky. Válečkem vyválíme deset kulatých koláčků o průměru asi 10 cm, vidličkou je ozdobíme na okraji a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme je dávat těsně k sobě, nezvětší se. Umeleme nebo v robotu podrtíme 130 g vypeckovaných čerstvých datlí a promícháme je se šťávou z poloviny citrónu a 130 g kešu krému. Alternativa: 130 g předem namočených hrozinek (třeba do rumu) a 130 g mletých mandlí. Vzniklý krém rozprostřeme na koláčky, pomůžeme si prsty, a ozdobíme spirálkou a mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, dokud nezačnou růžovět.

Stromeček v domě ve Svatojánu nemají, ale pro potěšení prostě ozdobí krásnou jedličku na zahradě, a ta pak může žít dál. Původně se totiž uctívání stromů uskutečňovalo venku, v přírodě. Z posvátného stromu se podle Evy Francové stal postupem času věšák na kýčovité ozdoby a zachází se s ním bez úcty a lásky, kterou si zasluhuje.

Být vládkyní krbu vyžaduje víc než vařit

Eva Francová opatřuje své knihy vlastními fotografiemi a ilustracemi, kompletní grafickou podobu jim dává její manžel Jiří.

V této kuchyni začíná cesta ke Kuchařkám ze Svatojánu

„Inspiraci nehledám v moderních foodstylových kuchařských knihách, ale nejradši mám staré kuchařské knihy, například Zlatou kuchařku Anuše Kejřové, Donského Vegetariánskou kuchyni nebo Krkonošskou kuchařku Jiřího Marholda. Velkou inspirací je mi samozřejmě příroda," dodává Eva ze Svatojánu, v jejíž společnosti se zklidníte a máte pocit, že co chcete, to zvládnete.

Ona sama kromě vaření, znalosti bylinek, sochání, tvorby linorytů, fotografování a psaní zvládá s nadhledem péči o rozvětvenou rodinu, umí si vyrobit vlastní domácí kosmetiku.

Vyzařuje z ní pozitivní energie a moudrost

Recept na datlové sušenky s chia semínky. Kolik semínek můžeme denně sníst?

Chia semínka

Ochrana obličeje v zimním a mrazivém období. Recept na datlové sušenky s chia semínky. Kolik semínek denně můžeme snít? Jak si co nejlépe poradit s odmrazováním lednice. Rada pro všechny kdo mívají rozpraskané paty. Připravili jsme pro vás další porci praktických rad. Tady jsou.

„Určitě se těším na zkoušení nových receptů, a taky bych se chtěla víc věnovat rozhovorům se známými a chytrými osobnostmi, které jsem začala publikovat na svém blogu," přeje si Eva Francová. A vám přeje ke vstupu do nového roku optimismus a schopnost dívat se na věci z té lepší stránky, hledat na událostech a lidech kolem vás to lepší. A s tím souvisí i schopnost být lepším člověkem dnes než jsem byl včera. Abychom vytrvali a neházeli flintu do žita!

Optimismus Evy Francové je příjemně nakažlivý
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.