Jsme různí, ale z jedné planety, kterou musíme chránit. Setkání národů v Hradci Králové. Přidáte se?

12. listopad 2019 11:37

Festivalem Setkání národů už posedmé ožije Velký sál Adalbertina na třídě ČSA v Hradci Králové ve středu 13. listopadu 2019 od 9 do 19 hodin. 

Návštěvníky čeká přehlídka cizokrajné hudby, tance, umění a etnické ochutnávky tentokrát v ekologickém duchu. Poprvé se představí Chile, Filipíny, Írán nebo Ázerbájdžán. Třicet afrických bubnů rozezní a zatančí Camara z Guineje a Roben ze Zimbabwe. V programu vystoupí také interpreti z Vietnamu, Ukrajiny, Ruska nebo Arménie.

Festivalem Setkání národů už posedmé ožije Velký sál Adalbertina v Hradci Králové

Festival nově doprovodí výstava „Umění v Zimbabwe“ ze Safari Parku Dvůr Králové. Záštitu nad akcí převzal primátor města Hradec Králové prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

„V jeden den projít až tři desítky zemí napříč kontinenty. Poznat umění a zvyky cizinců různých kultur, kteří v Česku žijí, pracují anebo studují. To vše vám umožní festival Setkání národů, který každoročně pořádá naše Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové spolu s partnery. Tento rok se zaměříme na téma na ekologie,“ říká jeho vedoucí Ing. Jan Kočí.

Festivalem Setkání národů už posedmé ožije Velký sál Adalbertina v Hradci Králové

V dopoledním programu si žáci a studenti osmi hradeckých škol vyzkouší africké tance nebo hru na bubny, a také představí svá krátká videa na téma „Jak můžeme přispět ke zdravé planetě“.

Odpolední přehlídka národů s etnickými ochutnávkami vyvrcholí podvečerním koncertem od 17 do 19 hodin.

Festivalem Setkání národů už posedmé ožije Velký sál Adalbertina v Hradci Králové

Z Evropanů se letos představí Arméni, Bělorusové, Bulhaři, Češi, Portugalci, Rusové, Slovinci nebo Ukrajinci. Americký kontinent budou prezentovat Brazílie, Bolívie, Chile, Kolumbie, Mexiko a Peru. Asii pak například Filipíny, Írán, Kyrgyzstán, Pákistán, Sýrie nebo Vietnam. Afriku zastoupí Eritrea, Etiopie a Nigérie.

Po celý den bude k zhlédnutí výstava „Umění v Zimbabwe“ a také výtvarné práce cizinců z PoS MV ČR Kostelec nad Orlicí.

Festival pořádají Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci se Statutárním městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem, Filozofickou fakultou UHK, Ministerstvem vnitra ČR, SUZ MV ČR - PoS Kostelec n/O, MKI Klíč, Regionálním ukrajinským spolkem ve VČ, Královéhradeckou provozní, a.s. a Safari Park Dvůr Králové. Vstup je zdarma (změna programu je vyhrazena).

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/20/01 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtu Ministerstva vnitra ČR.

Festivalem Setkání národů už posedmé ožije Velký sál Adalbertina v Hradci Králové

Více informací naleznete na www.cizincihradec.cz, www.hk.caritas.cz nebo na www.facebook.com/cizincihradec.

autor: baj | zdroj: Diecézní katolická charita Hradec Králové
Spustit audio

Související