Jsem taková čertí máma! Šárka Rusínová představila na zámku v Opočně Čertí školu pro děti i dospělé

9. únor 2023

V Opočně mají teď peklo i čertí školu. Z opočenského zámku za námi do studia přijel kastelán Tomáš Kořínek a přivezl s sebou i výtvarnici Šárku Rusínovou, která za to peklo a čertí školu   tak trošičku může.

Co to vlastně u vás na zámku teď uvidíme? Čertí školu?
Tomáš Kořínek: Zámek je otevřený jen velmi omezeně, je zde skvělá výstava. A předám slovo paní Rusínové, která za celou tu četí školu může. Je to moc hezké, takže prezentaci přenechám jí.
Šárka Rusínová: Pan Kořínek je trošku nešťastný, protože jsem zámek vytrhla za zimního spánku. On nechtěl mít v tuto dobu otevřený zámek, ale nechal se přesvědčit. Věřil nám a hlavně ten výstavní prostor je naprosto úžasný. A vůbec se mi odtamtud už teď nechce.

Takže vy jste přemlouvala pana kastelána.
Šárka Rusínová: Byla to taková hurá akce, protože výstava měla být původně v prosinci někde úplně jinde. Ale tam to z technických důvodů nedopadlo, proto jsem měla hned v plánu vyrazit do Opočna, protože tam už jsem otravovala minulý rok v lednu. A hle, sešel se rok s rokem a já jsem tam.

Je kouzelné přijít někam, kde je Lucifer a nezbední žáci chlupáči. O víkendu provází výstavou živý čert, to je pro děti velké lákadlo.
Šárka Rusínová, výtvarnice

Pojďme říct, co to Čertí škola vlastně je. Peklo pro děti?
Šárka Rusínová: Je to pro děti, ale nejen pro ně. Myslím si, že každý člověk má rád pohádky a je dobré se zamyslet a vrátit do světa fantazie. Viděla jsem pohádku Peklo s princeznou a ta mě inspirovala, protože mě okouzlila. A tak jsem začala vyrábět figury a chtěla mít čertí školu. Je kouzelné přijít někam, kde je Lucifer a nezbední žáci chlupáči. A k tomu se nabalovaly další a další věci, jak pro Opočno, tak i pro zámek Zákupy, kam by měla výstava směřovat poté. Vytvořila jsem veliké věci, jako je třeba čertí brána, která je opravdu obrovská. Je tam čertí kuchyně, jsou tam nádherné čertí hodiny, kdy oni se neřídí časem jako my. Vědí přesně, kde mají být a nemusejí koukat na hodinky, natož na mobil. Je tam velký Luciferův trůn, kam si všichni mohou přijít posedět, o víkendu provází výstavou živý čert, takže to je pro děti velké lákadlo.

Čtěte také

Prý se tam také pečou koláče.
Šárka Rusínová: Ano, pečou se tam koláče a kremrole. Domácí, od paní Jílkové.

Jak vám se líbí, pane kasteláne, hladomorna přeměněná na čertí školu?
Tomáš Kořínek: Vypadá to krásně. Hezčí výstavu jsme tam podle mého názoru ještě neměli. Opravdu se to proměnilo nádherně, je to velmi povedené. Několikrát už jsem se tam byl také podívat a byl jsem nadšený. Kouknu, podívám se, co se změnilo, jak to vypadá, a je to opravdu hezké. Já mám ale rád všechny pohádky, nejen ty s čerty.

Nikoho z výstavy čert neodnese do pekla?
Šárka Rusínová: To záleží na každém. Ale my víme dopředu už všechno. Protože tam máme ještě čertí poštu. To je nástroj, pomocí kterého čerti posílají do pekla úpisy. Pak tam jsou tam i permoníci, ti úřadují, třídí všechny hříchy a podávají je podle vážnosti Luciferovi. Ten je posuzuje. Ale samozřejmě není to o tom, abychom strašili. Ale je hezké zase děti upozornit, že i chování a všechno má nějaké hranice. A vlastně nejen děti, ale i dospělé.

Čtěte také

Čemu se věnujete jako výtvarnice? Určitě neděláte jen čertovské výstavy.
Šárka Rusínová: Zatím vlastně ano. Poslední rok jsem tomu odevzdala úplně. Ovšem mám dopředu v plánu spoustu dalších věcí, chtěla bych dělat víly, skřítky, pohádkové bytosti jako takové. Samozřejmě umím i horší věci, které děsí, ale to nechci, protože se mi v pohádkách líbí víc. Jsem taková čertí máma. Ne vždy to tedy vypadá jako v pohádce, protože se člověk dost ušpiní, když to vyrábí, ale to k tomu patří. Takže je to takové peklo.

Do kdy se můžeme přijet na Čertí školu podívat?
Šárka Rusínová: Zatím do 26. února. Ale budeme ještě jednat o tom, že by se výstava v Opočně na zámku prodloužila.
Tomáš Kořínek: Paní Rusínová by velmi ráda a my uvidíme, jestli to zvládneme.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Proč jste si vybrala opočenský zámek? Vy jste z Nového Města nad Metují, tam mají také krásný zámek
Šárka Rusínová: Je to krásný zámek, ale tam to bohužel zatím nedopadlo. Naštěstí se to podařilo v Opočně, kde se mi moc líbí, protože jsem tam od dětství jezdila s rodiči i s dědou a babičkou. Úplně přesně si pamatuji, že mám z Opočna první leporelo, které jsem pak začala sbírat po všech hradech a zámcích. A pak jsem tam chodila hodně na procházky se psem do parku a koukala jsem se na zámek a říkala si, tady bych chtěla mít jednou výstavu. A teď to vyšlo.

Nakoupili jsme plexiskla a teď se u nás chodí, snad jako na jediném zámku v Čechách, po skle. Osvědčilo se to, lidi to vždy zaujme.
Tomáš Kořínek, kastelán opočenského zámku

Co dělají teď přes zimu ti, kteří se starají o hrady a zámky, pane kasteláne? Mnozí mají představu, že máte nohy na stole a odpočíváte.
Tomáš Kořínek: To je nejčastější omyl. Bohužel my máme na úklid a takové ty provozní věci opravdu jen těch několik měsíců, kdy je zavřeno. 1. dubna začíná zase nová návštěvnická sezóna, takže teď uklízíme, přesazují se květiny, vyrábějí květináče, dělá se inventura a další věci, které přes sezónu nemůžeme stihnout, protože se věnujeme návštěvnickému provozu nebo kulturním akcím.

Čtěte také

Taky se tam u vás chodí po skle. To je taková rarita.
Tomáš Kořínek: Protože máme v některých místnostech i původní koberce, tak aby se nezničily návštěvnickým provozem, vymýšleli jsme, jak to udělat, aby si je lidé mohli prohlédnout, ale zároveň abychom je ochránili. Nakonec jsme viděli v Dánsku, že mají na kobercích plexiskla, aby se po nich dalo chodit. Tak jsme to okoukali, nakoupili plexiskla a teď se u nás chodí, snad jako na jediném zámku v Čechách, po skle. Osvědčilo se to, lidi to vždy zaujme. Nejprve jsou trochu ostýchaví, nevědí, jestli na to mohou vstoupit, ale když na to vleze průvodce, tak jdou pak všichni.

Jaká bude letošní sezóna? Za dva měsíce už otvíráte.
Tomáš Kořínek: 1. dubna otevíráme. V dubnu jsou to pouze víkendy a pak už to naběhne normálně klasicky. I na letošní rok chystáme několik novinek. Určitě první z nich, taková nejvíc viditelná pro návštěvníka zámku, bude to, že se nám na nádvoří vrátí zpátky veliká děla, která nám opravuje škola v Jaroměři. Takže už jich tam bude plný počet, čtyři velká děla z třicetileté války. A bude plno dalších novinek. Další novinkou může být i to, že chystáme malé občerstvení na nádvoří. Turisté si tam dají kávu.

Tomáš Kořínek a Šárka Rusínová vás všechny zvou na zámek v Opočně. Přijeďte se podívat.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související