Jsem neustále obdarováván, říká bratr Radek, olomoucký kapucín

Jakým procesem člověk musí projít, aby s jistotou opustil světský život a vstoupil do řádu? Co je to příprava na řeholní život a jak lidé v řádu prožívají Vánoce?

„Člověk má často pocit a žije v postoji, že svým konáním obdarovává druhé, že toho pro ně hodně dělá. Pak si ale uvědomí, že tím neustále obdarovávaným je vlastně on sám.“

I takové zamyšlení nabízí Radek Navrátil. Vyučil se jako kuchař - číšník, ale brzy oblékl kapucínský hábit a přijal jméno bratr Radek. Žije ve společenství olomouckých bratrů kapucínů. A je šťastný, že tady může být pro všechny lidi, protože každého považuje za člověka blízkého a snaží se druhým naslouchat a třeba i pomoci hledat cestu k sobě.

Co dnes nejvíce hledají a řeší lidé, kteří za řádovými bratry do kostela přicházejí? Poslechněte si rozhovor s olomouckým kapucínem, bratrem Radkem.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.