Jsem kluk z Broumovský a Ruprechtic, vrátit se do Liberce mě lákalo už 10 let zpátky, usmívá se zakladatel společnosti Lasvit Leon Jakimič

Skleněná roubenka v Novém Boru, monumentální sklenění draci v kasinu na ostrově Saipan nebo originální skleněný altán v Macau. To je pouze malý výčet dovednosti sklářů ze sklářské a designové společnosti Lasvit, jejíž zakladatel Leon Jakimič se po 4 letech v Los Angeles a 21 letech strávených v Hongkongu vrátil do Liberce. Byl naším hostem v Dopoledni pod Ještědem.

Slovo „luxusní“ nevnímám jako něco zlatého nebo diamantového, ale něco, co je ryzí, co má původ, s čím jsou spojení lidé, řemeslníci…
Leon Jakimič

Leon Jakimič v našem studiu

Nevšední životní příběh Leona Jakimiče vás zavede do různých koutů světa, a seznámí nás s historií českého skla. Jaký je „kluk z Liberce“, jak vzpomíná na dětství v krajském městě a co ho přivedlo zpátky? Jaký je cíl sklářské a designové firmy Lasvit, kterou spolu s kolegy založil, a co název firmy vlastně znamená? Měl Leon Jakimič sklo už v rodokmenu? Jak blízko byl kariéře tenisty a lyžaře? Za co vděčí škole v Los Angeles? Co stojí za úspěchem proměny sídla firmy Lasvit v Novém Boru v architektonické soutěži? V čem vidí Leon Jakimič potenciál českého sklářství a „Křišťálového údolí“ Libereckého kraje? Poslechněte si rozhovor, ve kterém se dozvíte i jak se pan Jakimič stal ambasadorem města Liberce v kandidatuře na Evropské město kultury a proč věří, že se jím Liberec může opravdu stát.

autoři: David Hamr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.