Jsem jak Popelka, pořád něco vybírám a přebírám, směje se foodstylistka Lenka Zvoníčková Táchová

29. červenec 2021

Takzvaný foodstyling je důležitý nejen pro jídlo samotné, ale hlavně pro nejrůznější reklamní fotografie a poutače, které používají restaurace. Co si budeme povídat, člověk přeci jen vnímá jídlo nejen chutí, ale také očima. Proto musí pokrm skvěle vypadat.

Jednou z našich nejlepších foodstylistek je Lenka Zvoníčková Táchová z Turnova, která se navíc zmrzlinu učila v Itálii, od tamních mistrů zmrzlinářů. Jak dlouho se už věnujete foodstylingu?
Je to 20 let. Moje kamarádka to dělala a pozvala mě, abych šla do práce s ní. Tenkrát to pro mě byla brigáda, protože jsem studovala na vysoké škole. Ale prostě jsem se do toho úplně zamilovala. Nadchlo mě to.

Zmrzlinu jsem se učila u italských mistrů. Chodíte přes den do školy a večer do restaurace ochutnávat. Fakt příjemná záležitost.
Lenka Zvoníčková Táchová, foodstylistka

Co vás na tom tak nadchlo?
Tak nadchlo mě to spojení umění a vaření. Vy vlastně děláte z jídla obrázek, ale zároveň je tam praktičnost toho, že nakoupíte, vyberete ingredience.
Aby to bylo hezky naaranžované, tak se musí jídlo i uvařit správným postupem, aby déle vydrželo, bylo svěží a vypadalo dobře. Na fotografii vlastně vůbec nejde o chuť, ale jen o design toho jídla.

Čtěte také

Vařit jste tedy uměla předtím, než vás chytil foodstyling?
Možná mě právě chytil proto, že jsem odmala strašně ráda vařila, vždy jsem pomáhala tatínkovi v kuchyni, první recepty byly od něj. Vždycky jsem škemrala, tati, nauč mě rajskou, nauč mě tohle a támhleto. Takže jsem k vaření jako takovému měla vztah.

Co všechno musíte jako zvládnout při foodstylingu? Takže nejdřív nakoupíte?
Nejdřív dostanu zadání, nafoť třeba svíčkovou. Potom jdu nakoupit, vyberu to nejhezčí, co v krámu je, objíždím i několik obchodů, abych měla čerstvou zeleninu, protože když nemáte krásný základ, tak z toho nikdy neuděláte nic pěkného, prostě salát nevzkřísíte.

svíčková na smetaně

Je vůbec svíčková fotogenická?
Pravda, česká jídla moc fotogenická nejsou. Nejhezčí jsou různá zeleninový jídla nebo asijská kuchyně je úplně skvělá, ta je fotogenická sama o sobě.

Takže takový segedínský guláš asi taky moc dobře nevypadá. Ale vy to musíte udělat tak, aby to bylo fajn.
To není úplně fajn. Ale samozřejmě sá se to vylepšit.

Čtěte také

Jaké triky a fígle k tomu používáte? Dlouho jsem si myslel, že na těch reklamních fotografiích jsou makety, že to je nastříkané, nalakované a že se to vlastně vůbec jíst nedá.
To si myslí spousta lidí, ale makety to nejsou, to by si prodejci nedovolili. Oni chtějí ukázat ingredienci, kterou používají v tom nejkrásnějším stavu. Nejkrásnější kuřecí prso, nejhezčí kus hovězího masa, nejčervenější rajče a nejzelenější okurku a správně ukrojenou a hezky položenou tak, abyste na ni dostal chuť.

Ale nějaké fígle, aby to vypadalo, tam určitě jsou.
Fígle jsou. Tak za prvé, když se něco vaří, tak se zelenina většinou blanšíruje, dává se do studené vody, aby dostala lepší barvu. Vybíráte ty nejhezčí kousky, takže občas mi v práce říkají, že jsem jak Popelka, pořád něco vybírám. Třeba vybírám i kávová zrnka, aby byly nejhezčí. Nebo nejhezčí jahody, aby zapadaly do jogurtu a byly krásné.

Čtěte také

A polévku nafotíte jak, když tam všechno plave.
Musíte to něčím podložit. Pomůžete si tím, že tam dáte první vrstvu, na které leží všechny pěkný mrkvičky a hrášky, podložíte to a potom teprve nalijete tekutinu. Je to piplačka, chce to trpělivost.

Co zmrzlina, jak je to s ní? Protože tu jste si teď přidala navíc.
Ano, tu jsem si přidala. A to proto, že po těch 20 letech už jsem chtěla nějaký nový impuls. Chtěla jsem něco, v čem se budu moci rozvíjet a zlepšovat.

Máte ráda zmrzku?
Mám, hlavně od té doby, co se u nás v Čechách objevila řemeslná zmrzlina. To znamená zmrzlina vyráběná poctivě z ovoce, ze smetany, z mléka, prostě tradičním způsobem. Prostě taková domácí.

Foodstylistka Lenka Zvoníčková Táchová si "přidala" zmrzlinu. Po 20 letech potřebovala nový impuls

Učila jste se v Itálii. Tamní mistři jsou asi nejlepší na světě?
Italové asi jsou nejlepší zmrzlináři na světě, dělají ji asi nejdéle a nejvíc a je tam obrovská konkurence, zmrzlináren je tam strašně moc. A řekla bych, že studium v Itálii je strašně příjemná věc. Protože kdo má obecně rád jídlo, tak tam si to prostě užije. Chodíte přes den do školy a večer do restaurace ochutnávat. A součástí studia bylo obrážet zmrzlinárny a sníst spoustu zmrzliny. Fakt příjemná záležitost.

Čtěte také

Tak co vás tam naučili?
Je tam část teoretická a potom vždy odpoledne každý den praktická část. Což je skvělé, protože si to opravdu můžete vyzkoušet i vyrobit, ochutnat, koukáte na ty zmrzliny, řeknou vám, jaký je rozdíl mezi dobrou a špatnou. Stane se i to, že se občas někdo splete, poplete recepturu, tak uvidíte, co se stane, když nespočítáte suroviny správně. Zmrzlina se začne rozpadat, že je taková suchá, nemá správnou konzistenci. Nebo naopak zmrzne, protože je v ní třeba moc vody. Je to věda, protože zmrzlina musí být správně vybalancovaná, hladká a vláčná.

A zmrzlina se dobře fotografuje?
To je právě jedna z nejtěžších věcí, focení zmrzliny. Protože se strašně rychle roztéká. Většinou se používá opravdu fakeová zmrzlina, je na to speciální receptura, kterou se musíte naučit. Je docela těžké tu základní bílou hmotu na zmrzlinu obarvit. Nejhorší je asi čokoládová, aby opravdu vypadala čokoládově. Musíte se naučit pracovat s něčím, co je umělé. U nás tedy fotíme pravou zmrzlinu, ale většinou se fotografie fakeová.

Jakub Schmidt a foodstylistka Lenka Zvoníčková Táchová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s foodstylistkou Lenkou Zvoníčkovou Táchovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související