Josefoff party! Díky metalistům se otevřou dosud nepoznaná zákoutí historické pevnosti Josefov

7. srpen 2020

Historické pevnostní město Josefov u Jaroměře ve východních Čechách má pořád svá tajemství, která zůstávají běžné veřejnosti odepřená. To se však díky tamnímu metalovému festivalu, zastřešeném tradičním Brutal Assaultem ve dnech 7.-8. srpna, změní. Organizátorům akce se povedlo s městem vyjednat otevření jedinečných zákoutí.

Týká se to především bývalých dělostřeleckých kasáren, takzvaných čtvercáků. Objekt z konce 18. století, pro který město už více než čtvrtstoletí marně hledá využití, je naopak každoročně vítaným útočištěm pro produkční část Brutal Assaultu, jednoho z největších tvrděmetalových festivalů na světě.

Čtěte také

Brány opuštěného komplexu jsou jinak po celý rok zavřené a odemyká je jen URNA pro svá speciální cvičení ve vybydlených prostorách. V pátek 7. srpna a v sobotu 8. srpna se to pro veřejnost povedlo festivalu, jenž ve zdech kasáren uspořádá tématickou výstavu fotografií urbexu, čili běžně nepřístupných objektů, také těžkotonážních kovových soch či pohled do zákulisí Brutal Assaultu, který byl kvůli pandemii odložen na rok 2021.

Letos se odehraje pod jménem Josefoff, právě proto, jakým směrem se jeho pořadatelé vydali.

„Vzhledem k tomu, že kvůli vládním zdravotním omezením je celá akce letos daleko střídmější, co se týče kapel i fanoušků, chtěli jsme tomu povolenému počtu návštěvníků tentokrát nabídnout i široký mimohudební program pojmenovaný jako De Mysteriis Dom Josefov. Prohloubit jejich vztah k pevnostnímu městu, které si zamilovali, a zároveň jim představit Josefov v jiných souvislostech, totiž jako velmi zajímavou turistickou destinaci,“ říká jeden z promotérů akce Tomáš Fiala.

Podzemí pevnosti Josefov

A vztahuje se to nejen na samotné účastníky festivalu. Organizátoři pustili do volného prodeje speciální vstupenku na 12 různých míst, která jejím majitelům otevře dveře třeba také do galerie v budově Městského muzea, jež se teprve chystá otevřít a která své návštěvníky ohromí svou rozlohou i expozicí.

Nebo jim umožní autentický zážitek z praktické kovárny plné původní techniky z přelomu 19. a 20. století i živým kovářem či je nechá zastřílet si pod vedením instruktora z profesionálního sportovního luku ve zdech historické pevnosti.

Čtěte také

„Festival jako takový je už sice vyprodaný, nicméně my bychom rádi zaujali i lidi, které hudba zase tolik nezajímá, ale rádi objevují tajemství země, ve které žijí. Například velmi zdařile a moderně vyvedené muzeum legionářů je místem, které vysoce překračuje i výstavní standardy hlavního města,“ přibližuje jednu ze zastávek okružní prohlídky Tomáš Fiala.

Svůj vztah k místu, kde je Brutal Assault doma už od roku 2007, vyjadřuje festival nejen tím, že celoročně pořádá víkendové brigády pro desítky dobrovolníků, kteří zadarmo pomáhají správcům pevnosti s její opravou, nebo zmíněným poznávacím okruhem. Další letošní výrazný počin má ekologický rozměr.

„Zajistili jsme, že se žádné nápoje nebudou prodávat v jednorázových plastových kelímcích, ale všechno bude ve vratných pohárech, čili pro město nevznikne absolutně žádná zátěž co se týče tohoto odpadu,“ uzavírá Tomáš Fiala.

autor: baj | zdroj: Obscure & Brutal Assault
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.